С финансиране от Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 г. ще бъде укрепено свлачището при с. Владая на първокласния път I-1 София - Перник, в участъка от км 281+150 до км 281+600, в област София. Това съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура".

Проектът е финансиран чрез Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет. На 24 април бе подписан протоколът за откриване на строителната площадка.

Заради ремонтните дейности се налага въвеждането на временна организация за безопасност на движение на автомобилите. Предвижда се това да стане след 9 май, уточняват от АПИ.

За изпълнение на необходимите строителни работи в участъка се налага да бъде ограничено преминаването в лентата в посока София и трафикът ще се осъществява двупосочно в лентата за Перник. Скоростта на движение ще е до 50 км/ч.

С изпълнението на укрепителните дейности ще се спре свлачищният процес, възникнал от интензивните валежи през 2015 г. За целта ще бъде изградена пилотна конструкция от стоманобетонова опорна стена, габионна конструкция, високоякостна укрепителна система за стабилизиране на откоса. Също така ще се постави и високоякостна укрепителна мрежа. Предвидено е възстановяване на пътната настилка, почистване на съществуващите отводнителни съоръжения и изграждане на дренаж, поясняват от АПИ.

Стойността на проекти е близо 5 млн. лв. Срокът за завършване на строителните работи е 6 месеца.