Пътят между Мездра и Лютидол остава затворен за движение двупосочно до средата на януари 2024 г., съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). Срокът за затварянето на пътния участък е съобразено с графика на строителя поради продължаващите строително-монтажни работи за модернизирането на първокласния път, които не позволяват безопасно преминаване на моторните превозни средства. След този срок трафикът в участъка ще бъде възобновен, като ще останат в сила ограниченията, заложени във временната организация на движение. Преминаването ще бъде организирано двупосочно в две платна и двупосочно в едно платно с ограничение на скоростта според особеностите на отделните участъци.

Срокът за затварянето на пътя се уължава поради непредвидени обстоятелства, възникнали по време на строително-монтажните работи, като необходимост от извършване на археологически проучвания в части от трасето, както и за изготвянето и одобрението на нов парцеларен план в зоната на инженерните мрежи и пътните възли. Това се налага заради преработването им като пътни възли на две нива, за да се повиши безопасността на движение по бъдещето трасе.

Срокът за завършване на модернизацията на път I-1 Мездра - Ботевград, част от който е отсечката между Мездра и Лютидол, е юни 2024 г.

Пълното затваряне на участъка е необходимо и защото част от платното в посока Видин се изгражда в непосредствена близост до съществуващия път I-1, а платното в посока София в по-голямата си част съвпада със съществуващото трасе на първокласния път.

За изпълнението на всички планирани дейности по проект за удвояване на пътния участък се извършват и взривни работи на скатове, оформяне и обрушване на откоси, полагане на мрежа по откосите и редица други строителни дейности. Безопасното им изпълнение налага пълно затваряне на участъка, като по този начин се цели избягване на сериозни опасности и предпоставки за пътно-транспортни произшествия.

Ремонтират пътна отсечка от алтернативния маршрут за обхода при Ребърково

Ремонтират пътна отсечка от алтернативния маршрут за обхода при Ребърково

Ремонтът се предприема заради забавеното пускане на движението по път I-1 между Мездра и Лютидол

От АПИ припомнят определените обходни маршрути:

  • леките автомобили до 3,5 т ще преминават по път III-1004 (Паволче - Челопек) - път III-1602 (Челопек - Лютиброд) - път II-16 (Лютиброд - Елисейна - Своге - II-18 Софийски околовръстен път и обратно.

За превозните средства над 3,5 т обходните трасета са:

  • път II-13 Крапчене - Криводол - Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ "Хемус" и обратно;
  • път II-15 Враца - Борован - II-13 Борован - Бяла Слатина - Кнежа - Долни Дъбник - път I-3 Долни Дъбник - Червен бряг - Луковит - Златна Панега - АМ "Хемус" и обратно.
  • За МПС до 12 т друг маршрут е и по АМ "Хемус" - път I-3 Ябланица - Златна Панега - път III-103 Златна Панега - Батулци - Роман - Долна Бешовица - Горна Бешовица - Кален - Горна Кремена - Долна Кремена - Мездра - път I-1 Мездра - Монтана.

Като обходни маршрути могат да се използват и други републикански пътища.

От Агенция "Пътна инфраструктура" обясняват, че спирането на движението е необходимо, за да се осигури както безопасността при пътуването, така и строителна площадка за модернизацията на трасето, което ще е двойно по-широко от настоящото.