100 000 румънски туристи се очакват да пристигнат у нас за Великденските празници. Общо за този сезон гостите от северната ни съседка се очаква да надхвърлят 1 милион души.

Заради ремонта на Аспаруховия мост, който в голяма степен блокира движението по обход на морската столица, е организирана мащабна информационна кампания,

Агенция „Пътна инфраструктура“ е разпечатала карта с предложения за алтернативни маршрути на туристите от Румъния, пътуващи до черноморските курорти при предстоящите почивни дни около Великден и Гергьовден.

Подготвените брошури с карти на обходните маршрути и точни GPS-координати на отправните точки, които може да се заложат в навигационните системи, ще бъдат предоставяни на всички контролно-пропускателни пунктове и туристите ще имат информацията още на влизане в страната.

АПИ препоръчва на румънските граждани, влизащи през Русе, Силистра, Кардам и Дуранкулак, и пътуващи до Варна и Бургас и черноморските курорти следните маршрути:

За курортите по Южното Черноморие:

  • Русе – Разград – Шумен – Смядово – Карнобат – Айтос – Миролюбово – Каблешково - Тънково - Слънчев бряг;
  • Силистра – Алфатар – Венец – Шумен – Смядово – Карнобат – Айтос - Миролюбово - Каблешково – Тънково - Слънчев бряг;
  • Силистра - Добрич – Аксаково – Девня – Синдел – Долни чифлик – Старо Оряхово – Бяла - Слънчев бряг;
  • Кардам - Добрич – Аксаково – Девня – Синдел – Долни чифлик – Старо Оряхово – Бяла – Слънчев бряг;
  • Дуранкулак – Балчик – Оброчище – Куманово - Аксаково – Девня – Синдел – Долни чифлик – Старо Оряхово – Бяла - Слънчев бряг.

За курортите южно от Варна:

  • Силистра - Добрич – Аксаково – Девня - Разделна - Белослав - АМ „Черно море“;
  • Дуранкулак – Балчик – Оброчище – Куманово - Аксаково – Девня - Разделна - Белослав - АМ „Черно море“.

Карти на обходните маршрути и точните GPS-координати са публикувани на интернет страницата на АПИ – линк.

Ще бъдат поставени и табели на граничните пунктове, както и на основните маршрути, по които пристигат румънците, за да бъдат информирани за алтернативните маршрути.

По предварителни данни от записванията през това лято увеличението на туристите от Румъния в България ще бъде 3-4 процента, очаква се ръст на туристите от Русия с 30 процента, а на тези от Германия - с 15-20 процента. За Варна се очаква с над 30 на сто ръст на туристите от Иран. 

Агенция „Пътна инфраструктура“ препоръчва на шофьорите да карат внимателно и със съобразена скорост, спазвайки пътната сигнализация и указанията на патрулите на „Пътна полиция“.