Археолози са открили останки от средновековна църква и антични сгради в района на ЦУМ в София.

Находките, за чието спасяване ще са необходими милиони, най-вероятно ще забавят строежа на метрото в столицата.

От Националния археологически музей съобщават, че ценните исторически постройки са открити от работниците на 11 февруари.

По време на строежа на метрото те попаднали на останки от църква. За съжаление греблата на машините са разрушили част от запазената стена на средновековната постройка. Най-ценното обаче - стенописите, са запазени, посочи Снежана Горянова от археологическия музей, цитирана от PRO.BG.

Тя добави, че според първоначалната оценка на едни от най-добрите специалисти - изкуствоведи, църквата датира от втората половина на 12 или 13 век.

Горянова разказа, че ценните находки говорят за християнски обичай, според който гробните места са използвани по няколко пъти. В един от гробовете археолозите са намерили останките на жена и малко дете. За да си платят пътя в отвъдното, до главите им е поставена медна монета.

В Южната част на обекта са открити останки и от антични сгради, най-вероятно от периода 5 - 6 или 7 век.

Ръководителят на археологическите разкопки Марио Иванов поясни, че всичко, което е разкрито в бъдещия изкоп на метрото, е ново, защото тази площ не е проучвана. Отделни изкопи са изградени за съвременна канализация, но при тях не е присъствал археолог и не са правени изследвания.

Археолозите са на мнение, че строежът на метрото трябва да спре, за да бъдат проучени археологичните ценности. Засега строежът е замразен за три месеца.

Според археолог Марио Иванов вариантите тези находки да бъдат съхранени са два. Първият е те да се извадят и да се съхраняват в музей. Вторият - да останат на същото ниво, а метрото да минава дълбоко под тях, за да се запазят.

Тази възможност обаче според специалистите ще струва много скъпо.