Подготовката на българските градове за явления като вчерашния обилен дъжд не е на достатъчно ниво. Това заяви пред БНР архитект Борислав Игнатов - председател на УС на Камарата на архитектите в България.

"Не може летен дъжд да води до такива трудности, щети и разходи", допълни архитектът.

Варненските улици отново са "аквапарк" след дъжд

Варненските улици отново са "аквапарк" след дъжд

В пожарната са получени над 25 сигнала за наводнени сгради и мазета

Според него е необходимо да се изготвят нормативни документи, които да станат задължителни в бъдеще. Повечето от документи са писани във времена, когато не е имало нито интернет, нито е имало глобално затопляне като термин.

"Свидетели сме как климатът се изменя и виждаме такива неща, които не са характерни за нашите ширини. Вчера беше в София, преди две седмици - във Варна имаше огромен порой, в Бургас също. Жалко е да се прахосват такива средства за щетите, когато може да се вземат превантивни решения", смята председателят на строителната камара.

Арх. Игнатов посочи, че система на София за дъждоотвеждането е замислена още с началото на модерния град София - след Освобождението. Тогава е имало стратегическо мислене занапред.

"Нашата задача е да изградим правилна, добре оразмерена дъждовна канализацията и съответно да има непрекъснат контрол и поддръжка на такава канализация в реалния свят, а не на хартия. Има нужда и от сериозна образователна кампания по този въпрос. Не може да продължаваме да виждаме нашата природа - дерета, реки, дори градска среда пълни с боклуци", обясни арх Игнатов.

От година и половина Камарата активно предлага на МРРБ и МС да се направят коренни промени в начина на управление на строителния процес не само по време на изграждане на обектите, а и след това при тяхната експлоатация. Едно от основните предложения е да има строителни инспектори, които проверяват нещата на място".

Пороен дъжд и градушка наводни Бургас
Обновена

Пороен дъжд и градушка наводни Бургас

Дърво е паднало върху кола, в която имало хора

Според архитекта трябва да се изградят буфери в случаи на големи порои. Тогава вчерашният дъжд не би бил изпитание за съвременните отводнителни системи. Системите в България трябва да бъдат осъвременени, категоричен е архитект Игнатов.