Референдумът, поискан от жителите на столичния квартал "Младост" не важи пред СОС. Това стана ясно от думите на председателя на СОС Елен Герджиков. Общинарите се заеха в днешното заседание с проваленото допитване за развитието на "Младост".

Друг бил редът за развитие на столичния квартал.

Христиана Тодорова от "Зелен Младост" се оплака, че се посяга на детски площадки и междублокови пространства. Ние като граждани трябва да вземем нещата в свои ръце, за да чуете, че в "Младост" има проблеми, изтъкна тя. Детето й плакало за детска площадка. Ние не се заяждаме, борим се да спасим последните зелени места в "Младост", оплака се Тодорова.

Народът е по-мъдър, подчерта общинският съветник Войслав Тодоров. Колежката му Марта Георгиева се възпротиви, че не било редно да няма местен референдум, който да важи за един район.

Районните кметове имали достатъчно правомощия, според общинските съветници от групата на ГЕРБ в СОС.

Социалистът Борис Цветков смята обаче, че има основание за промяна на ОУП на столицата. Допитването било ориентир какво искат гражданите на София, по думите му. Референдумът не изземвал правомощия на общината.

Протест и контрапротест за развитието на „Младост” пред общината

Протест и контрапротест за развитието на „Младост” пред общината

Едните не искат бетон, а другите са за развитието на квартала

Тук сме да решаваме проблеми, заяви и главният архитект Здравко Здравков. Той бе категоричен, че не трябва да се строи под терасите на хората, но не трябвало и да се спира строителството. Строителният бизнес е в основата на развитието на други бизнеси, включително на продажбата на пердета, каза той. Мораториум за строителство в квартала не бил решение. Здравков очаква решение от районния кмет. Вие какво искате, да се върне времето от 2015, когато и един пирон не се забиваше, попита главният архитект.

Имаме нужда от ниви пътища, имаме нужда от нови паркинги, подчерта кметът на района Десислава Иванчева. Не било предвидено как ще расте Младост. Презастрояването води до замърсяване, каза тя и даде за пример осъдителната присъда на страната от ЕК. 15000 българи годишно умират от мръсен въздух. 1451 души в Младост ще умрат до края на годината, изчислила е кметицата.

Кметът на столицата Йорданка Фандъкова също се включи в дискусията. Не трябва да се строи в зелени площи, в детски площадки и междублокови пространства, изтъкна тя. С жителите на "Младост" имаме една цел, увери Фандъкова.
Няколко са начините за решаване на проблемите, а именно законодателни изменения. Това е изключително важно, обясни Йорданка Фандъкова.

В цяла София имало подобни казуси на презастрояване. Редица пътни проекти се реализират в квартала, както и се строи нова детска градина. Инвестициите в район "Младост" не са спирали, няма и да спрат, подчерта градоначалникът. Фандъкова поиска общи усилия за запазване на детските площадки.

Този референдум няма да реши проблема, заяви Прошко Прошков. Най-добрият вариант бил разговор с инвеститорите. Не ставайте политически инструмент, обърна се той към кмета на "Младост" и продължи с препоръките: "Започнете битката казус по казус."

Той гарантира подкрепа за всеки казус от страна на СОС. Поиска Младост да не влиза в "тази шкембе чорба от 27 години". Социалистът Калоян Паргов обаче видя в изказването му "изповед в стила на "Майце си".