Столичният квартал "Мусагеница" осъмна с асфалтирани дървета. Престъпното деяние е извършено през почивните дни пред един от хранителните магазини в квартала.

За това алармира кметът на район "Студентски" Петко Горанов във фейсбук профила си. По думите му дейностите не са съгласувани с районната администрация и не са разрешавани по надлежния ред от екипа на СО-район "Студентски". Това е самоуправно действие, извършено целенасочено и злоумишлено в почивните дни, когато контролът е занижен, коментира Горанов.

Предприемат се действия по установяване на всички факти и обстоятелства за налагане на санкции, съгласно законодателството. Ще бъде приложена цялата строгост на закона, увери районният кмет.

"Мястото беше хубава градинка. Първо посипаха чакъл, после отрязаха храстите и 1-2 дървета, а сега асфалтираха останалите. Пет дървета ще бъдат унищожени", оплакаха се жители на квартала.

В Добрич недоволстват заради изсичането на липи в центъра

В Добрич недоволстват заради изсичането на липи в центъра

Около 50 дълголетни липи бяха премахнати

По-късно днес от СО-район "Студентски" съобщиха, че две работни групи са констатирали незаконосъобразни строителни действия, извършени през почивните дни в кв. "Мусагеница". Извършваните строителни дейности са свързани с полагането на асфалтобетон и премахването на дървесна растителност.

При извършена проверка на място и по документи работната група е установила, че за строително-монтажните работи няма налични и одобрени строителни книжа. Положеният асфалтобетон се намира изцяло в имоти частна общинска собственост 68134.1602.6103 и 68134.1602.6022. Наличната в горепосочените имоти дървесна растителност попада изцяло в рамките на положения асфалтобетон, без изграждане на необходимите и изискуеми посадни гнезда с цел нейното съхранение.

Работната група е издала и предписание незабавно да се премахне положеният асфалтобетон, а засегнатата територия да се възстанови и облагороди.

Втората работна група е открила, че е извършено кастрене на дървесна растителност. Зелените площи са асфалтирани, при което плътно е покрита кореновата система на съществуващата в имотите растителност без да са оставени посадни места в съответствие с изискванията на нормативната уредба, с което се възпрепятства развитието и съществуването на дърветата.

Издадено е предписание да бъде премахнато изпълненото асфалтиране и да бъдат възстановени зелените площи, като се извършат всички необходими благоустройствени мероприятия (доставка на плодородна почва - хумус, наторяване, затревяване и т.н.) и озеленителни дейности, съгласувано с районната администрация.

Съгласно чл. 58, ал. 1 от от НИПОЗССО за всички причинени щети на елементите на зелената система на Столична община извършителят се наказва с глоба от 1000 до 5000 лв.