Десетки дървета бяха изсечени в центъра на Добрич с решение на местната власт. Около 50 дълголетни липи бяха премахнати преди няколко дни. Това предизвика вълна от възмущение сред част от гражданите, съобщи Нова телевизия.

По думите на лесничея Стоян Стоянов са били изсечени 56 абсолютно здрави дървета. "Нямаше обследване с уреди, като импулсен томограф. Липата е местен дървесен вид, много устойчив. Изсечените дървета са 50-годишни, издържаха теста на бурите, нямаше нито едно паднало дърво. Нямат никакъв проблем да са в градска среда", обясни той.

За защита на дърветата е създаден и инициативен комитет, откъдето твърдят, че изсичането им е незаконосъобразно. Причината - за изсичане на повече от 20 дървета била необходима оценка за въздействие на околната среда, която всъщност липсвала.

Според ландшафтния архитект на Община Добрич Христо Даскалов обаче има голям проблем с липите. "Още през 2020 г. падна напълно здрава 20-метрова липа. След обследване бе установено, че при ремонта на центъра през 2012 г. са пресечени голяма част от корените на дърветата, а това ги дебалансира. Изготвих доклад и запознах кмета със състоянието на липите", поясни той.

Припомняме, че през 2019 г. в Добрич отново негодуваха заради сеч на дървета по централната улица в града. Тогава изсичането на липите по тротоарите на "Св. св. Кирил и Методий" бе заради цялостния ремонт на улицата по проект на общината. Кметът Йордан Йорданов обаче увери, че ще се засадят нови 20 в междублоковите пространства.

Сеч на липи разгневи жителите на Добрич

Сеч на липи разгневи жителите на Добрич

Дърветата се премахват заради ремонт на тротоарите