Автоинструктори от страната се събраха на протест в София на бул. „Цариградско шосе" след Горубляне.

Не повече от 20 коли паркираха в аварийната лента на платното за излизане от столицата.

Инструкторите искат отмяна на влезлите в сила през януари наредби 37 и 38 на Министерството на транспорта, които според тях ощетяват правомощията им.

Според инструкторите наредбите ограничават правомощията на преподавателите и заплашват с фалит 3000 школи за обучение на курсисти.

Според браншовата организация с промените в законодателството ще бъде наложен и монопол, който ще диктува цените в бранша.

Автоинструкторите са категорични, че промяната в нормативите е продиктувана от корпоративни интереси на големи фирми с цел да се елиминира конкуренцията.

Ако нововъведенията бъдат приети, те ще влязат в сила от 11 юли и ще блокират работата на всички, които работят в този бранш. Сред изискванията са въвеждане и на мултимедиа.

Припомняме, протести на автоинструктори започнаха в Пазарджик още в средата на месец март.

Протестните действия до момента се състоят в обсъждане на проблема от инструктори, събрали се на групички.

По-късно, както бе планирано, протестиращите се събраха пред храма "Св.Александър Невски", а тяхна контактна група влезе в парламента за разговор с транспортната комисия.

Основното оформило се становище в груповите дебати на протестиращите е, че наредбите са създадени, за да бъде окрупнен бизнесът с шофьорските курсове и провеждането на изпити.

По думите на председателя на Съюза на преподавателите от автомотоподготовка Йонко Иванов, чиито представители не участват в този протест, събралите се днес на „Цариградско шосе" представляват едва 30% от автоинструкторите в страната.

По-рано днес организаторът на протеста от Съюза за обучение в автомобилния транспорт Георги Илинов каза, че поне 500 коли ще влязат в София.

По думите му коли ще пристигнат от Варна, Бургас, Стара Загора и Хасково.

Преподавателите се заканиха, че могат и да блокират центъра на столицата. Ако тръгнат да гонят и разкарват из града, ще стане голям цирк, прогнозира Георги Илинов.

10 учебни коли от Хасково са се включили в протеста на автоинструкторите в София, съобщи преподавателят по авто-мото подготовка в града Валентин Пашов, цитиран от Haskovo.info.

Всичките 10 преподаватели са от областния град. Представителите на Димитровград, Свиленград и Харманли са отказали да се присъединят към колегите си.