Автоинструктори от Варна излизат на протест, съобщава БНР.

Те настояват да бъдат възобновени теоретичните и практическите обучения по кормуване и провеждане на изпити при спазване на мерките в извънредното положение.

Протестната проява е срещу неангажираността на държавата към бранша в настоящата ситуация.

До момента те са изпратили редица писма, но единственият отговор е дошъл преди ден от Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" с уточнението, че не се позволява дистанционно обучение в извънредната ситуация.

Председателят на Съюза на автоинструкторите във Варна и собственик на автошкола Атанас Балабанов обясни, че от бранша са предложили пакет от мерки, от които обаче е била приета само тази за намаляване на броя на теоретичните изпити и провеждането им, спазвайки санитарно-хигиенните изисквания.

Автошколите се опасяват от "тотално унищожение" на бранша

Автошколите се опасяват от "тотално унищожение" на бранша

Всички близо 5000 автоинструктори са съкратени или в неплатен отпуск

Той заяви, че разполагат с изготвени платформи за дистанционно обучение и допълни, че конкретните мерки за обучение, които предлагат са да се обучава по един курсист, да се дезинфекцира автомобилът на всеки час и да не се допускат курсисти със съмнения за здравословното им състояние.

Балабанов подчерта, че много фирми от бранша са на минус, а системата 60/40 за тях не е действаща, тъй като оборотът им е нула.

За нас по-логично е, дори да бъде разрешено обучението по теория и практика, то теоретичното обучение да премине на дистанционния принцип, което е много по-безопасно, обясни той.

По негови думи за 6 май е планиран протест в София.