Българи и сърби за девети път ще изкачват днес заедно връх Руй. Проявата е под мотото "Традиция за бъдеще" и е съвместна инициатива на туристическата организация на сръбската община Бабушница, туристически клубове от Сърбия и България, както и общинските администрации на Бабушница и Трън.

Изкачването на най- високия връх в едноименната планина ще започне в 10 часа, като за първи път от българска страна походът ще се осъществява по три маршрута-от селата Зелениград, Забел и Ломница, съобщи БНР.

На всеки от тях ще има представители на Трънското туристическо дружество, които ще съдействат на туристите при необходимост. За тези, които нямат собствен превоз Община Трън ще подсигури автобус, който ще тръгне в 09.00 от центъра на града и ще превози желаещите до село Забел.

Тази година има ограничения за движението на моторни превозни средства към върха. Срещата на българските и сръбски туристи на върха е в интервала от 13 до 16 часа, без обаче да се пресича границата. С годините инициативата все повече набира популярност и туристи от всички възрасти и краища на България участват в похода.

Ежегодно върхът се щурмува от над 1000 туристи, като сред тях по данни на организаторите има и представители на други държави.