Община Банско е в тежко финансово състояние заради неизгодни договори, сключвани от бившия кмет Георги Икономов. Това стана ясно при дебатите по бюджета на общината, чиято разходна част ще е ограничена през следващата година, съобщава БНР.

Повечето ремонти са се извършвали чрез граждански договори с физически лица.

При ревизията за 2019 г., назначена от новото общинско ръководство, са отчетени нереалистични приходи и сериозни преразходи по всички пера.

Председателят на Общинския съвет Димитър Русков посочи, че преди 8 години общината е имала 5 милиона на депозит, докато в момента има 7 милиона кредит. Това означава, че за този период са похарчени 12 млн. лева.

За да се избегнат обществени поръчки, ремонтите на улици и тротоари са били извършвани чрез граждански договори с физически лица, като средното месечно възнаграждение е било 4000 лева. От общината твърдят, че три от договорите са за близо 70 000 лева.

Прокуратурата ще бъде сезирана за всички неизгодни договори, подписани от бившия кмет Георги Икономов, както и във връзка с важни инфраструктурни проекти, парите за които са изхарчени.

Именно поради тежкото финансово състояние на община Банско разходната част на бюджета, който беше приет вчера, е изключително рестриктивна.

Със строга финансова дисциплина - да се знае всеки общински лев къде отива, за какво отива и какъв ще бъде ефектът от тези пари, които ще похарчим, подчерта Русков.