Парамедик изроди бебе в линейка в центъра на Бургас, съобщава БНР.

Случаят е от вчера и за него информираха от Съюза на парамедиците в България.

Филиалът за спешна медицинска помощ в Община Средец, където Борислав Караниколов е на смяна, получава обаждане за започнало раждане от село Орлинци. Жената е чакала медицинския екип в центъра на селото. "Докато пътувахме, контракциите станаха на 2-3 минути и бебето се роди две минути преди да стигнем болницата", разказа парамедикът.

Израждането е станало на кръстовище "Трапезица", в близост до УМБАЛ-Бургас, докато линейката пътува с включени сирени към болницата.

Бебе се роди в линейка в Плевенско

Бебе се роди в линейка в Плевенско

Румяна е трето дете на 20-годишната майка

"Не беше много удобно, трябваше да се подпра на стената, за да асистирам на майката. Детето изплака почти веднага. Тези няколко минути ми се сториха много дълги", призна Караниколов.

Изродено е момиченце, а майката му е дала име като своето. В момента и двете са в бургаската университетска болница и състоянието им е добро.

Постъпката на Борислав е поредното доказателство, че мястото на парамедика е в Спешната помощ при ясно определени правила и задължения, които трябва да носи, подчертават от Съюза на парамедиците в България.

Те посочват, че работата за регулирането на професията продължава. Според тях е недопустимо уменията на парамедиците да не се използват, при положение че 45% местата в Спешната помощ са трайно незаети.