Частично бедствено положение е обявено в община Хайредин, съобщава БНР.

Причината са проливните дъждове и контролираното изпускане на язовир "Огоста", което покачи нивото на едноименната река.

Снощи над десет души, девет къщи и пет ферми с животни във врачанското село Хайредин са били превантивно евакуирани.

Тази сутрин кметът на общината Тодор Тодоров посочи, че нощта е преминала спокойно, няма нови къщи и терени, които да са наводнени.

През изминалата нощ нивото на река Скът в борованското село Нивянин е спаднало с близо 70 сантиметра.

Преляла река заля мост в Етрополе

Преляла река заля мост в Етрополе

Други реки в страната са с повишено ниво

В град Дунавци във Видинско над 50 имота са засегнати от придошлите води на река Войнишка. Там също е обявено частично бедствено положение. Затворен е пътят към село Черно поле, който е разрушен от водосток. Заради невъзможност да се преминава с превозни средства по разрушеното шосе в понеделник учениците няма да отидат на училище. Снабдяването с хранителни продукти ще е от кметския наместник, на ръка.

Частично бедствено положение е обявено в община Елин Пелин след пороите. То е в сила за селата Столник, Чурек, Голема Раковица, Потоп и Елешница.

През нощта обстановката в общината е започнала да се нормализирала и равнището на река Елешница е спаднало.

През последното денонощие 150 сигнала за наводнения са постъпили към Националния оперативен център към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението", съобщава bTV. Най-много са сигналите в областите Видин, Монтана и Враца.

Нивото на река Скът се следи и има готовност за евакуация.

Вчера правителството обяви допълнителни превантивни мерки за опазване на живота и здравето на населението в засегнатите от валежите райони в Северозапада. Създадена е организация за евакуация при нужда на градове и села до река Огоста.

От регионалното министерство съобщиха, че служителите на областните пътни управления и на ВиК-дружествата оказват съдействие на кметовете в наводнените райони.

Жълт код за значителни валежи с гръмотевици е обявен за седем области за днес: Силистра, Добрич, Разград, Търговище, Шумен, Варна и Бургас. Прогнозите са дъждовете в Западна България да отшумяват и да се изместват на изток.

МОСВ привежда в готовност оперативните звена заради дъждовете в страната

МОСВ привежда в готовност оперативните звена заради дъждовете в страната

Звената на басейновите дирекции работят в 24-часов решим

В помощ на хората в критичните места са екипите на дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението".

Вчера стана ясно и че Министерството на труда и социалната политика е създало организация този месец пострадалите да получат еднократната помощ в размер до 1512 лв. Сумата ще бъде отпусната след одобрение на заявленията на нуждаещите се от Агенцията за социално подпомагане, която ще съдейства на гражданите за попълване на документите.

Освен това чрез Агенцията по заетостта, по заявка на общината и с финансиране от социалното ведомство, безработни ще бъдат ангажирани да помогнат с почистване, пазаруване, координация на помощите и други належащи нужди на засегнатите.

От началото на наводненията социалните работници към Дирекции "Социално подпомагане" на МТСП са започнали посещения в домовете на пострадалите, за да направят оценка на нуждите им. Специално внимание ще бъде обърнато на децата, които са били свидетели на наводнението. Всички пострадали могат да потърсят безплатна психосоциална подкрепа и на горещия телефон на БЧК 0800114 66.

Дъждът наводни и АМ "Хемус"

Дъждът наводни и АМ "Хемус"

Има опасност от аквапланинг между 20-ти км и град Правец