Обявено е бедствено положение около жилищен блок в Ямбол. Става въпрос за блок 20 в квартал „Райна Княгиня".

Причината са констатираните многобройни опити за нерагламентирано разрушаване на части от сградата, въпреки противодействието на полицейските и общински органи.

Сградата е обявена за непосредствено опасна за живота и здравето на живущите в нея и след обследване на специална комисия от май 2010 г., като въз основа на протокола от него има издадена заповед на кмета за премахване на строежа.

От тази нощ около блока ще има полицейска охрана, за да се избегнат инциденти. Полицаите също трябва да изведат всички, които живеят в сградата.

В прессъобщението от община Ямбол се посочва, че там вече има пострадал човек. Това е 10-годишно момиченце е с черепно-мозъчна травма вследствие на паднал панел. То е и с коремна травма, гръдна травма, с две сериозни счупвания в областта на таза. Предстои операция по спасяването на живота му.

Бедственото положение е за срок от 30 дни.

Руши се външната фасада на блока - тераси и стени, при което падат отломки. Това създава опасност за живота и здравето на обитателите на блока. В констативния протокол се казва, че обитателите на блока многократно са изхвърляли мебели, чували със стъкло през балконите, крътени са решетки, изрязани са кабели.

По информация на кмета на Ямбол в блока живеят роми, които искат да бъдат настанени на общински наем. В сградата живеят голям брой малолетни и непълнолетни лица, както са констатирали от Агенцията за социално подпомагане.

Общината не разполага със свободни общински жилища, се посочва още текста. .
Според заповедта на кмета блокът трябва да бъде разрушен, тъй като е невъзможно да бъде поправен и обезопасен.

Според текста, общината не е имала никаква алтернатива.

Преди седмица и след многократни предупрежедния, са разлепени обяви живущите в блока да се изнесат.
Въпреки това една част от тях отказват да го направят. Общината съдейства с безплатен транспорт на тези, които изнасят покъщината си.

В блока има ескалация на напрежението, но местните власти са категорични, че достъпът до блока трябва да бъде спрян.
Кметът на Ямбол изказва решимост да използват и „по-силови методи", за да се спре доразрушаването на блока.