Областният управител на Враца издаде заповед, с която обяви бедствено положение на територията на три общини в областта - Хайредин, Борован и Мизия, съобщиха от областната администрация.

На основание Закона за защита при бедствия е въведен в действие областният план за защита при бедствия, в частта "Наводнения".

Частично бедствено положение в град Мизия заради валежите
Обновена

Частично бедствено положение в град Мизия заради валежите

Наводнени са къщи и улици

Областният управител на Враца е разпоредил на кметовете на трите общини да организират изпълнението на общинския план за защита при бедствия и да уведомят кметовете на кметства за предприемане на мерки за защита на населението.

Във връзка с обилните валежи от дъжд и опасността от преливане на язовири, бедственото положение е в сила от 10 часа на днес, 10 юли, до 21 часа на 16 юли, понеделник.

Областният съвет за сигурност и щабът за изпълнение на областния план за защита при бедствия преминава в непрекъснат режим на работа. Кметовете на общините Хайредин, Борован и Мизия са задължени да предоставят информация за обстановката на всеки два часа на оперативния дежурен при областния съвет за сигурност.

Към момента няма данни за възникнали опасности за населението.

Наводнения и в Криводолско

Наводнения и в Криводолско

Само след час дъжд улиците в селото заприличали на реки

Припомняме, по-рано днес кметът на Мизия Виолин Крушовенски обяви частично бедствено положение в града заради обилните валежи. Дъждът е наводнил улици и приземни етажи на къщите, изцяло са унищожени пътните настилки на две централни улици. Аварийните екипи помагат на хората и се отзовават на сигналите. Техниката, с която се работи е на Община Мизия и на АЕЦ "Козлодуй" ЕАД.

В Мизия временно е спряно водоподаването в наводнените квартали. Служители и работници на "ВиК" отстраняват авариите.

По разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков екипи на АПИ и пътноподдържаща фирма също се включиха да помагат в района за по-бързо справяне с тежката обстановка след интензивните дъждове през нощта, които продължават и в момента.

Към момента няма данни за бедстващи хора в нито една от трите общини.

И Герман се озова под вода

И Герман се озова под вода

В селото няма канализация

Към 15 часа е възстановено движението на всички МПС по път II-15 Оряхово - Мизия.

В област Враца от град Мизия са подадени 16 сигнала за наводнени мази и приземни етажи.
Към 13 часа язовир "Рогозен-1" прелива с 3м3/с. Там е обявено е бедствено положение от кмета на общината.