Въвеждат бедствено положение за неопределено време за три села в община Павликени. Това обяви обяви кметът на града инж. Емануил Манолов във Фейсбук.

Става въпрос за Димча, Сломер и Лесичери.

Решението е взето на днешното заседание на Общинския щаб по проблемите с водоснабдяването поради възникналите проблеми и недостига на питейна вода за населението в трите населени места.

Кметът нарежда физическите лица, юридическите лица и едноличните търговци да съдействат, съгласно разпоредбите на глава ІV от Закона за защита при бедствия и да предоставят помощ в съответствие с възможностите им. Компетентните държавни органи, институции и други структури да оказват пълно съдействие на Община Павликени и Общинския щаб за изпълнение на План за защита при бедствия. При необходимост да бъдат ангажирани допълнителни сили и средства за провеждане на неотложни аварийни дейности.

Бедствено положение заради безводие е обявено за четири села от община Смядово

Бедствено положение заради безводие е обявено за четири села от община Смядово

На сухо за почти цяло денонощие остана и дупнишкото село Самораново, което е на воден режим

Кметовете и кметските наместници на засегнатите населени места, съгласувано със служители на ВиК "Йовковци" - Велико Търново, трябва да определят водоизточник за обезпечаване нуждите на Регионалната служба "Пожарна безопасност и дащита на населението" - Павликени, както и за снабдяването на населението с вода за битови нужди и за нуждите на животновъдите. Те са длъжни да създадат организация за обезпечаване дейността по водоснабдяване на населението с резервни водоноски от земеделски кооперации и други, разполагащи с подобни съоръжения. Тяхното водоснабдяване трябва да се осъществява от източници, отговарящи на хигиенните норми, а върху цистерните да бъде поставено обозначение, че водата е предназначена само за битови нужди, отбелязва градоначалникът.

Кметът/кметският наместник на засегнатото населено място има за задача да създаде организация за охраняване на местата, на които ще бъдат настанени водоноски, и за изготвяне график на дежурствата на дежурните охранители за всички постове. При възникване на екстремна ситуация, свързана с водоснабдяването на територията на общината, кметът следва да бъде уведомяван незабавно от местния представител на ВиК "Йовковци" - В. Търново.

Още през юни Манолов предупреди за възможността да бъде обявено бедствено положение заради безводието в някои населени места на общината. Тогава той обясни, че през сухите летни месеци водоизточниците пресъхват и се налага воден режим, като този проблем е от години.

Още вода от Държавния резерв отива в села на воден режим

Още вода от Държавния резерв отива в села на воден режим

За с. Овча могила и с. Хаджидимитрово, община Свищов