Белодробната болница във Велико Търново може да затвори след Нова година, съобщава БНР.

Причината е острият недостиг на медици за COVID отделението. Някои от лекарите са се заразили, а други са подали предизвестия за напускане.

Към момента в отделението за коронавирус се лекуват 19 пациенти. Освен това има и други пациенти с неспецифични белодробни заболявания, както и болни с туберкулоза.

Управителят на лечебното заведение д-р Стела Денчева обясни, че при нужни осем лекари в болницата има едва трима. Това по нейни думи "я обрича".

Белодробната болница във Велико Търново разкрива втори COVID сектор

Белодробната болница във Велико Търново разкрива втори COVID сектор

Лечебното заведение изпитва остър недстиг на лекари и медсестри

Д-р Денчева предупреди, че от началото на следващата година има вероятност дори болницата да затвори, тъй като медиците не желаят да работят с пациенти с коронавирус.

Двама лекари са напуснали, а други двама са подали предизвестия. Според д-р Денчева причината е, че стимулите за работа на първа линия могат да се получат от един работодател, а част от лекарите в белодробната болница са на допълнителен трудов договор.

За проблема вече са уведомени медицинските университети и здравните власти, пуснати са и обяви за платени дежурства. Кандидати обаче няма.