До 19 часа центърът на София ще бъде затворен за автомобили в обхвата на синята зона за паркиране.

Причината е традиционната за Европа инициатива Ден без автомобили, в която се включват столицата и още 36 населени места в страната.

Целта е да се променят навиците на хората за придвижване в града и да се обърне вниманието им към прекаленото използване на автомобили.

Някои от инициативите представи заместник-министърът на околната среда Атанаска Николова. "В много от българските общини са обявени дни за безплатно ползване на градския транспорт. Имаме предложения за безплатно наемане на велосипеди", уточня тя.

В 10 часа до лятната сцена на Борисовата градина в София ще започне велосипеден поход.

До 19 часа центърът на града ще бъде затворен за движение на автомобили в периметъра между булевардите "Васил Левски", "Патриарх Евтимий", "Христо Ботев", "Александър Стамболийски", "Княз Александър Дондуков", улица "Георги С. Раковски" и булевард "Цар Освободител".

Жителите на София ще могат да се разхождат пеша, да карат колело и да ползват градския транспорт.

В България замърсяването на въздуха с фини прахови частици е с най-високо наднормено ниво в сравнение с останалите страни членки на ЕС. Сформирана е работна група, която трябва да предложи мерки за по-добър контрол при техническите прегледи на автомобилите, за да не бъдат премахвани катализаторите.