В транспортна криза се озовават десетки общини у нас, от които Брацигово, Пещера и Карлово, съобщава Нова телевизия.

До края на годината голяма част от превозвачите, обслужващи междуградските и междуселските линии обмислят да преустановят работа, а като причина посочват финансови затруднения.

Хиляди хора остават без транспорт до работните си места и училища. Конкретно в Брацигово транспортната криза ще засегне 3000 души. Фирмата, извършваща превоз от Брацигово към Пазарджик и обратно, преди няколко дни е изпратила писмо до общината, в което оповестява, че от 1 януари 2023 г. прекратява дейността си. Кметът е предприел действия и е обявил обществена поръчка, но до този момент няма желаещи.

Общините трябва да имат право да субсидират транспортните фирми и да се намери компромисно решение между двете страни, а най-вече да се запази обществения интерес, заяви кметът на община Брацигово Надежда Казакова.

Превозвачът в Пещера, единственият такъв, също спира всички автобуси до Брацигово, Пазарджик и Пловдив, като посочва, че е нерентабилно да продължава да вози пътници.

В Карлово случаят е подобен, отново един единствен превозвач и той преустановява дейност поради финансови затруднения. Шестте междуселищни линии остават необслужвани.

Близо 70% от фирмите в сектора са в тих фалит, твърдят от Националното сдружение на автобусните превозвачи и настояват за 40% увеличение на субсидиите от 2023 г.

Правителството дава допълнителни средства за транспорт на учители и ученици

Правителството дава допълнителни средства за транспорт на учители и ученици

3,7 млн. лв. бяха отпуснати за транспортни разходи и наем на учителите, които работят в различно населено място от това, в което живеят