Да няма условни присъди за шофьорите, причинили смърт на пътя по тяхна вина.

За това настояват хората, участвали в днешния протест в Бургас срещу леките присъди за убийците с коли.

Протестът e организан от Диана Фратева, чийто син Божимир беше блъснат от автомобил и почина след няколкомесечна кома. Припомняме, шофьорът, убил детето й, продължава необезпокояван да кара колата си в Несебър. 

На протеста пред бургаската съдебна палата присъстваха и още десетки родители, чиито деца са пострадали или са починали вследствие на катастрофи.

Всички се обединиха около мотото, че в НПК трябва да бъдат заведени промени, които да третират по-значително по-строг начин шофьорите-убийци.

Двете най-сериозни искания на протестиращите са да няма условни присъди, а ефективни за онези шофьори, които са причинили смърт по своя вина, както и да се забранят със закон извънсъдебните споразумения.

Досега именно по този начин  стотици шофьори, които са убивали хора в катастрофи или са шофирали в нетрезво състояние са избягвали наказание.

Законът трябва да бъде еднакъв за всички. Смятам, че шофьорите, които са убили по своя вина на пътя, трябва да бъдат третирани като криминални престъпници и убийци, коментира Фратева. За съжаление обаче досега българското правосъдие е изключително мекушаво в тези случай, каза още тя.

Участници в протеста посочиха примери с правосъдието в САЩ, където шофьорът, заловен с алкохолна проба над 1,1 промила плаща глоба 10 000 долара, лежи в затвора шест месеца, а книжката му се отнема за 12 години.

Това е наказание е само за факта, че водачът е употребил алкохол без да е извършил други нарушения. Справка показва, че в България при проба 1,1 промила на шофьора се налага административно наказание глоба от 100 до 1 000 лева и отнемане на книжката от 1 до 10 месеца по преценка на началника на съответния КАТ.