През последните осем години бездомните кучета в столицата намаляват. През 2007 г. те са били 11 124, а през миналата – 3844. Това е установило преброяване на фондация „Четири лапи”, което е направено на територията на Столична община миналата година в период от 6 месеца.

Данните са представени от директора на фондацията д-р Марина Иванова на пресконференция в общината, съобщава БТА.

Увеличаване на популацията на котки са констатирали екипите на фондацията. Броят им бил голям основно в централните райони, както и в тези с по-малък брой кучета. 189 коня са забелязали екипите в периода на преброяването.

От „Четири лапи” отбелязват, че близо половината от общата популация на бездомните кучета е съсредоточена в шестте района с най-много бездомни четириноги. В централните райони броят им е под 7 %.

Районите с най-много бездомни кучета са в периферията на Столична община. Те традиционно били буферна зона за животни, които са изоставени от съседни райони. Много бездомни кучета има в район „Красна поляна”, като това се обяснява и намиращата се на негова територия циганска махала „Факултета”.

От „Четири лапи” коментират, че една от причините за намаляването на бездомните кучета е кастрацията. В клиниката към общинското предприятие „Екоравновесие” и във ветеринарната клиника в Банкя миналата година са обработени 3442 кучета.

Безплатната кастрация на домашни животни също допринесла за намаляване на безстопанствените кучета. Средно около 300 дворни кучета на година са кастрирани в клиниките към предприятието в периода 2013-2015 година.

През последните три години се е увеличил и броят на осиновените кучета от общински и частни приюти. Общо 1727 кучета са били осиновени в периода 2013-2015 година.