Няма съществени нарушения, които да застрашават язовирните стени в област Бургас след валежите, съобщиха от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН).

Наводненията в област Бургас взеха още една жертва

Наводненията в област Бургас взеха още една жертва

Почина 71-годишният мъж, който беше ранен при бедствието

Това е общата констатация в доклада за състоянието на водоемите в региона, след обилните валежи, изготвен от инспекторите на Главна дирекция "Контрол на язовирните стени и съоръженията към тях" към Държавната агенция за метрологичен и технически надзор, чийто директор е Кирил Войнов.

Над 3630 проверки са направени от началото на годината на язовири, но са и много случаите, при които въпреки контрола липсват предприети действия от собствениците на язовири. Затова са и наложени близо 400 акта, заяви Кирил Войнов.

В периода 27-29 октомври служителите на агенцията извършиха комплексна проверка на 46 язовира на територията на бургаска област. Инспекциите обхванаха засегнатите обекти в резултат на влошената метеорологична обстановка на 24-25 октомври, както и язовирите с висок рисков потенциал за областта.

Трети ден издирват изчезналата жена при наводнението в област Бургас
Обновена

Трети ден издирват изчезналата жена при наводнението в област Бургас

Включиха се и водолази и планински спасители

Проверката е установила, че те не създават предпоставки за аварийни ситуации и риск от наводнения на населените места и елементите на техническата инфраструктура в област Бургас. Собствениците трябва да ремонтират засегнатите водоеми и да спазват предписанията на държавната агенция.

Към момента първоначалната хипотеза на инспекторите на ДАМТН се потвърждава - има преливане и бавно и частично разрушаване на сегменти на язовирни стени на няколко каскадни водоема в община Камено.

Четирите микроводоема Чанаджик 1,2,3 и 4 са прелели следствие на обилните валежи (някои от тях дори са били празни преди започване на дъждовете, според ДАМТН). Водата от тях се е оттекла към язовир "Чотората".

Военни моряци помагат на пострадалите от наводнението в Бургас

Военни моряци помагат на пострадалите от наводнението в Бургас

Почистват домове и пътища

Той е разполагал с постоянно видеонаблюдение, от което се вижда как около 2:00 часа през нощта на 24 срещу 25 октомври започва да приижда вода, която носи наноси - пръст, храсти и дървета. От прииждащата вода и обилния валеж започва рязко повишаване на нивото на язовира като се стига до преливане през короната на стената и водата се разлива в земеделски земи. Въпреки това съоръжението задържа основната водна маса и не се стига до пълно разрушаване на стената. Според данните, водният отток от тях не е причина за човешките жертви и разливът на водата е в земеделски земи.

Дерето, на което е разположена каскадата, се зауства в русокастренска след 5.5 км надолу по течението. От мястото на заустването до село Ливада, което е най-близкото населено място, са около 11 км. Селото е отдалечено от река Русокастренска на още около 1 км, обясни ген. Кирил Войнов, директор на Главна дирекция "Контрол на язовирните стени и съоръженията към тях" към ДАМТН.

Образуваха три производства за жертвите на наводнението в област Бургас

Образуваха три производства за жертвите на наводнението в област Бургас

Вече тече разследване по случая

Към този момент язовирите не се разглеждат като причина за наводненията от ДАМТН, обясни ген. Войнов, който даде пример с населени места, до които няма разположени язовири. Той призова собствениците на язовири да приведат съоръженията си в изправност, където има проблеми.