Водолази и планински спасители се включиха в издирването на 67-годишната Стоянка от село Черни връх, която изчезна в нощта на бедствието в област Бургас. Жената е в неизвестност вече трети ден.

Планинските спасители са с обучени кучета и специална техника за издирване на затрупани хора, съобщи БГНЕС.
В операцията по издирването на жената се включиха и водолази, които претърсват близките водоеми.
На мястото има и екипи на полицията, пожарната и много доброволци, които също помагат в издирването.

Стана ясно, че мъжът, които беше спасен при наводненията в община Камено, вече е в по-добро състояние, но все още има опасност за живота му.
Реанимационните екипи на МБАЛ "Бургасмед" продължават да се грижат и да оказват помощ на пострадалия 71-годишен мъж от село Черни връх. Той вече е в съзнание и с възстановени жизнени показатели.
Възрастният мъж беше откаран в болницата в изключително тежко състояние с хипотермия, фрактури на ребра, гръдна травма, слаб пулс и почти никакво кръвно налягане. Преди бедствието мъжът е претърпял и инсулт.

Продължава издирването на изчезналата жена в област Бургас
Обновена

Продължава издирването на изчезналата жена в област Бургас

Ден на траур в община Камено

Междувременно министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков заяви, че щетите от бедствието само по републиканските пътища възлизат минимум на 4 млн. лв. По думите му трагедията в района е голяма - на места тинята по къщите на хората достигала до 1 метър. 

Най-малко 4 млн. лв. щети от бедстието очаква Нанков

Най-малко 4 млн. лв. щети от бедстието очаква Нанков

Пречиствателната станция в квартал "Горно Езерово" е изцяло под вода

Стана ясно и че за по-малко от 24 часа Националната кампания на БЧК за подпомагане засегнатите от наводненията в област Бургас хора събра 36 153 лв., като сумата продължава да се увеличава. 
Всеки, който има възможност да дари средства за подпомагането на пострадалите хора при наводненията в област Бургас, може да подкрепи Националната инициатива на БЧК:

  • чрез SMS на кратък номер 1466 на цена 1 лев към всички мобилни оператори. Дарителските SMS-и за кампаниите на БЧК са освободени от ДДС;
  • чрез on-line дарения на сайта на организацията;
  • на банковата сметка на БЧК:
    Банка: УниКредит Булбанк
    IBAN: BG29UNCR70001506750406
    BIC: UNCRBGSF
    Адрес: ул. "Калоян" 3, София 1000, България.
БЧК събра над 35 хил. лв. за бедстващите в Бургас

БЧК събра над 35 хил. лв. за бедстващите в Бургас

БЧК раздават и одеяла, дрехи и хранителни продукти на бедстващите

Припомняме, трима души загинаха при наводненията в област Бургас през нощта на 23 срещу 24 октомври. Най-тежко беше положението в община Камено, където беше обявено и бедствено положение. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински сгради.

След проливните дъждове на 24-25 Октомври 2017 г. (около 200л/кв.м.) инспекторите на ДАМТН установиха 7 броя язовири със скъсани стени. Всички те са под 50 000 куб. м., с изключение на яз. "Чотората", който е с обем от 100 000 м3. Това са каскадни язовири, като четири, от тях са на територията на община Бургас, а три са в община Камено. Важно е да се отбележи, че под тези водоеми няма населени места и водния отток от тях не е причина за човешки жертви.

Синоптици и политици си прехвърлят отговорността за наводненията

Синоптици и политици си прехвърлят отговорността за наводненията

Българските синоптици работят с остарели средства и голяма част от тях работят на минимална заплата