Продължава издирването на изчезналата жена при наводнението в област Бургас. Припомняме, една жена от село Черни връх изчезна при природната стихия в бургаско. Тя е в неизвестност вече около 24 часа.

Обилните дъждове виновни за тежката ситуация в Бургаско

Обилните дъждове виновни за тежката ситуация в Бургаско

Предстои проверка дали е имало неконтролируемо изпускане от язовирите

Междувременно община Камено обяви ден на траур в памет на жертвите в бедствието. Припомняме, трима души загинаха при наводненията в област Бургас през нощта на 23 срещу 24 октомври. Най-тежко беше положението именно в община Камено, където беше обявено и бедствено положение. По-късно стана ясно, че седем каскадни язовира в бургаска област са със скъсани язовирни стени. Много хора бяха евакуирани от домовете си, като част от тях бяха приютени в общински сгради.

Денонощно дежурство край язовирите в Бургаско
Обновена

Денонощно дежурство край язовирите в Бургаско

Проверка преди седмица не установила проблеми на съоръженията

Най-пострадалите населени места са селата Равнец, Черни връх, Полски извор и Ливада. Сериозно е и положението в бургаските квартали Горно и Долно Езерово. Тепърва предстои описване на щетите.

Към момента жандармерия продължава да следи и охранява пострадалите села. В районите, които пострадаха от наводнението, има позиционирани и дежурни аварийно-спасителни екипи.

През цялата нощ аварийни екипи и доброволци са помагали на хората в засегнатите села. По думите на кмета на община Бургас Димитър Николов в 25 от засегнатите къщи в село Равнец през нощта се е изпомпвала вода. Освен това са получени и 17 сигнала за къщи, в които към момента на бедствието не е имало хора.

Пред БНТ Николов обясни още, че основният приток на вода е придошъл по устието на река Чакърлийска, всички изисквания относно язовирите в района са спазени. По думите му се очакват резултатите от разследването на прокуратурата. Николов информира и че депото за битови отпадъци се ремонтира и до 2 дни ще бъде изцяло възстановено.

Детската градина в Равнец няма да работи и днес, защото нивото на водата в сградата все още е високо. Училището в Равнец ще работи, но това в Горно Езерово ще остане затворено.

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков съобщи, че пътната инфраструктура в района на наводнението е в трагично състояние. По думите му има отделен ресурс от над 2 млн. лв., който ще бъде насочен целево към засегнатите от наводнението райони.

"Мобилизирана е техника от пътно-поддържащите фирми, за да започнат възстановителните дейности в Община Каменово", заяви пред Нова телевизия Нанков.

Стана ясно още, че пътят в участъка между Долно Езерово и Братово остава затворен. Премахването на земната маса ще започне след изтичането на придошлите води.

Припомняме, според специалисти скъсаните стени на каскадните язовири в района на бедствието не могат да бъдат причина за наводнението. Бедствието дошло заради обилните валежи, които достигали до 200 л/кв.м.

Фермери обвиняват за наводнението "Напоителни системи"-Бургас

Фермери обвиняват за наводнението "Напоителни системи"-Бургас

2-метрова приливна вълна от язовира заляла имуществото на фермерите

Според фермери в района на наводнението обаче бедствието е било причинено вследствие на нерегламентираното изпускане на голямо количество вода от язовир "Трояново". За това те обвиниха "Напоителни системи" - Бургас. Според земеделците около 7 часа сутринта на 24 октомври 2-метрова приливна вълна е заляла имотите им, опустошавайки всичко по пътя си.

Окръжната прокуратура в Бургас вече образува три досъдебни производства за установяването на причините, довели до смъртта на тримата души.

Образуваха три производства за жертвите на наводнението в област Бургас

Образуваха три производства за жертвите на наводнението в област Бургас

Вече тече разследване по случая

Заради обилните дъждове, вчера се образува и голямо свлачище на АМ "Тракия". Голямо количество земна маса се изсипа върху аварийната и активната лента на пътното платно от магистралата в посока София. От Агенция "Пътна инфраструктура" съобщиха, че към 7.30 часа тази сутрин движението между 325-и и 259-и километър от магистралата е било напълно възстановено.