Децата с увреждания във Варна ще ходят на детска градина и ясла безплатно.

На заседанието на Правната комисия, на която бяха одобрени промените в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги, стана ясно, че родителите на деца с увреждания няма да плащат за детски градини и ясли.

Нужно е родителите да представят експертно решение на ТЕЛК/НЕЛК. Процентът на инвалидност на децата ще е без значение.

От такса към момента са освободени само родителите на деца с инвалидност над 70%.

Първоначално процентът беше свален на 50%, което щеше да обхване 167 деца в общината. Това се случи след молба, подадена от председателя на фондация "Живот със синдрома на Даун" Свилена Христова.

Инициативата за допълнителни корекции е на председателя на Общинския съвет Тодор Балабанов. По негови думи децата с инвалидност под 50%, които посещават детски градини и ясли са малко.

Варна с рекорден бюджет от близо 350 млн. лв.

Варна с рекорден бюджет от близо 350 млн. лв.

Общинари гласуваха да дадат пари за благотворителност

"Извършихме допълнителен анализ и се установи, че към момента децата с инвалидност под 50%, посещаващи детски заведения във Варна, са 15-ина. Затова предлагаме всички деца с различна степен на увреждане да бъдат освободени от такса", обясни Балабанов.

Той изясни, че е предвидено измененията да влязат в сила от 1 януари 2018 г.

Още две промени бяха гласувани от членовете на Правната комисия във Варна. Изменя се срока за подаване на декларации за съдове за битови биоразградими отпадъци от кухни и заведения за обществено хранене, които ще се използват през годината. Крайният срок за подаване на декларации ще бъде до 1 март 2018 г.

Подкрепата на общинските съветници получи и промяната на таксата за битови биоразградими отпадъци. Тя ще бъде намалена от 12 лв. на 6 лв. за брой съд-кофа с вместимост 240 литра.

Окончателното решение за промените в Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и услуги ще бъде взето на предстоящото заседание на местния парламент