Безсрочно бедствено положение обявиха в свищовското село Овча могила заради трайно безводие.

Засегнати са над 1200 души. Държавната болница за рехабилитация и два социални центъра за хора с деменция са пред затваряне.

Местните жители се събират в центъра на селото, за да протестират.

Селото беше на воден режим, но положението вече е извън контрол, проблемът е с довеждането на водата от водоизточниците до населението, коментира кметът на община Свищов Генчо Генчев.

"Общината е разработила проект за смяната на целия довеждащ и напорен водопровод за село Овча могила, но заради политическите кризи, той отлежава близо година и половина - две по институциите", обясни Генчев.

Той увери, че за битови нужди на населението в селото ще бъдат осигурени водоноски. Ще се търси помощ и за доставката на минерална вода за пиене. На трудно подвижни хора водата ще им бъде предоставена на място, заяви Генчев за БНР.

Населеното място се водоснабдява от съседното село Червена посредством водопровод от азбестово-циментови тръби. Физическите загуби на вода са 50%. Експлоатацията на водопровода е затруднена, тъй като 70% от трасето преминава през земеделски площи и достъпът до него е само в рамките на два-три месеца, когато няма насаждения.

В предбедствено положение са още три крайдунавски села, а именно Червена, Горна Студена и Александрово.

Воден режим заплашва четири дупнишки села
Обновена

Воден режим заплашва четири дупнишки села

На вече въведен воден режим е кюстендилското село Катрище