Автентични фермерски храни, биотелешко, специално приготвено от Ути Бъчваров, арт работилници и музика на живо са само част от забавленията, които предлага първият у нас Натура фест. Той е открит от 16 до 22 часа в сряда, в столичния парк "Заимов", при театър "София".

Организатори на събитието са български и швейцарски неправителствени организации, които искат да покажат не само красотата, но и бизнес възможностите, които "Натура 2000" зоните предлагат.

На феста се предлага изложение на фермерски продукти, които са произведени в "Натура 2000" зони: краве, овче, козе и биволско сирене, има кисело мляко, сладка, мътеница, мед, билки и много други.

За хората, които обичат предизвикателствата, е организирано и състезание -дегустация с награди. Изпитанието пред състезателите ще е да разпознаят сирена и кисело мляко.

Посетителите ще могат да видят как се тъкат Чипровски килими - лично от майсторка-килимарка от Чипровци, разкриха организаторите. Тя ще разкаже и каква е връзката между килимите и рядката местна реплянска овца.

"Храните, които могат да опитат хората на Натура фест, идват директно от Балкана в центъра на София. Те са произведени в региони, в които е опазена природата", каза пред News.bg Мариана Вълчева, която е един от организаторите и част от Българското дружество за защита на птиците.

"От тук нататък фермерите, които са от феста, ще могат всеки четвъртък да предлагат продуктите си пред Министерството на земеделието и храните", уточни Вълчева.

Ути Бъчваров и екипът му са "въоръжени" с огромен тиган. Те ще приготвят биотелешко, което столичани ще могат да дегустират. "Пред очите на хората започна приготвянето на телето, отгледано по екологосъобразен начин. То беше около 400 кг", поясни Бъчваров.

Фестът ще завърши с концерт на група Jeremy.