Около 300 населени места в цялата страна са без ток, съобщиха от Министерство на държавната политика при бедствия и аварии.

Главният път от София за Бургас, както и АМ "Тракия" са затворени заради десетки закъсали автомобили в района на пътен възел "Петолъчката". Бедствено положение е обявено в Русе и Кубрат.  

Заради този затруднен участък от главния път много хора не успяха да се приберат снощи в Бургас и нощуваха на пътя или в Ямбол.

Днес пък от Пътното управление съобщават, че е затворено трасето Ямбол - Средец. Алтернатива остава маршрутът Ямбол - Елхово - Средец, като автомобилите трябва да са с вериги.

Затворен за движение е също пътят Провадия - Айтос. Всички автомобили трябва да са с вериги, а товарните - без ремаркета и полуремаркета през проходите Ришки, Дюлински и Слънчев бряг - Обзор, както и по пътя Средец - Елхово. Остава ограничението за движение на товарни автомобили по автомагистрала Тракия, в посока Бургас - Карнобат.

20 населени места са без вода. В критична ситуация е село Лозенец, тъй като е блокиран пътят Стара Загора - Карнобат.

Също критично е положението около град Свищов, където снежната покривка достигна 1 метър. Всички пътища към града са блокирани, но няма информация за закъсали автомобили и бедстващи хора. Осигурено е транспротирането на 5-ма пациенти на хемодиализа от околните села до градската болница.

Всички пътища в Добричка област са затворени във всички посоки. Над 30 селища са без ток. Очаква се след възстановяване на електроподаването да бъде въведен режим на водата.

Петдесет и четири селища в Бургаска област са без електрозахранване в момента. Най-много села без ток са в Руенска община.
Снежната покривка там е около 40 сантиметра. 30 - 40 сантиметра е и натрупаният сняг в Карнобат и Айтос.

Във Варненско 47 села са без ток. Затворени са пътищата Варна - Шумен и Варна - Добрич. Всички полети на летище "Варна" през нощта и за този ден са анулирани. Областният управител Петър Кандиларов обяви, че въпреки критичната ситуация няма основание да бъде обявявано бедствено положение.

Около 10 села в Главиница и Силистра са без ток. Няма затворени пътища в областта, съобщи БНР. Снежната покривка там е над 50 см., има и големи навявания. Няма квартали без ток и вода.

Сложна остава ситуацията и в други населени места в областта. Трудно проходим е пътя от Горна Оряховица към Стражица и селата Горски Горен Тръмбеш и Горски Долен Тръмбеш. В Еленско също има непочистени пътища.

Тази нощ в Русенско са били спасени 198 души, които са били закъсали в преспите край село Писарец. В областта има селище без ток и вода, но от Гражданска защита нямат информация за точния им брой.

В Плевенско и района на Търговище всички пътища са проходими. Също затруднена е обстановката във Видинско и Габровско. В област Габрово снегът е достигнал до 70-80 сантиметра.

В Смолянско снеговалежът започва да спира. Снежната покривка в курорта Пампорово достигна до 70 сантиметра, на връх Рожен тя е 50 сантиметра. Според скиинструктурите най-подходящо за ски ще бъде от утре.

Навсякъде в Пловдив има ток, уверението е от дежурния екип на Енергото. Като цяло, обстановката в Областта се нормализра - по данни на ГЗ към 7.00 часа всички населени места в Пловдивско вече имат нормално подаване на ток и вода.

Няма жертви вследствие на тежката зимна ситуация от вчерашния ден.

Екипите на "Гражданска защита" са продължили работата по нормализирането на обстановката в страната през цялата нощ.

Всички републикански пътища са проходими при зимни условия. Температурите са между -16 до -1 градуса. Междуградските автобусни линии закъсняват с 5-6 часа, по-малко е закъснението на линиите по късите дестинации.

От Планинската спасителна служба съобщиха, че няма информация за закъсали туристи в планината. Повишена е опасността от лавини.