"Надявам се Панаирът на книгата да бъде там, където му е мястото." Това е мнението на министъра на културата Боил Банов, разпространено от пресцентъра на министреството.

Според министъра Софийският международен панаир на книгата е ключово събитие не само за имиджа на НДК като културно средище, но и за столицата, и за страната.

От МК уверяват, че ще продължат да работят с "Национален дворец на културата - Конгресен център", за да подкрепят културни организации и да реализират проекти за развитие на българската култура.

Припомняме, че в началото на седмицата стана ясно, че тазгодишното издание на Софийския международен панаир на книгата и съпътстващите го литературни събития се местят в изложбения комплекс Интер експо център, след като в продължение на години панаирът се провеждаше в НДК. За тази година са заложени датите 12-17 декември.

Решението за преместването е взето на извънредно заседание на Управителния съвет на Асоциация "Българска книга". Освен факта на ремонта на сградата на НДК във връзка с председателството, като мотив за смяна на сградата се посочва и значителното увеличаване на цената за наем, поискана от Двореца на културата.

Все още няма яснота дали преместването ще бъде постоянно или следващата година Панаирът отново ще се върне в обновената сграда на НДК.

От Министерство на културата уверяват още, че ще предложат гъвкави политики за развитие на отношенията с дългосрочни партньори, които реализират проекти в областта на културата.