Вицепремиерът и министър на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов е излъчил онлайн опита си да направи проверка в ТЕЦ "Брикел" в Гълъбово. Според него охраната на предприятието отново е спънала проверките на институциите. Той заяви това в видеоконферентен разговор пред Би Ти Ви.

"Това, което виждаме с очите си и в (това което пише в) докладите, се разминават. Реших, че трябва да отида лично, без да информирам никого. Натъкнах се на нещо много грозно. В България има места, които са все още феодализирани. Места, където държавата все още отсъства", каза Сандов.

Той заяви, че със сигурност някои служители, включително от неговото ведомство са "били в подчинение" и са опъвали чадър. Затова той е извършил внезапно проверката и не е уведомил за нея никого, включително регионалното звено на МОСВ в Стара Загора.

"Вероятно става въпрос за корупция, но ние нямаме правомощията да обследваме всички подобни връзки. Ще ангажираме други контролни институции и правоохранителни органи", заяви Сандов.

"Нередностите бяха много видими. От комина на това предприятие излиза черен пушек, а не би трябвало да е така. По-големият проблем е, че 2/3 от всичкия този дим и прах излиза не от комина, а от сградата", разказа още вицепремиерът.

По думите му става въпрос за много сериозни пропуски и вероятен "чадър" от представителите на по-ниските нива на контролните институции на МОСВ и РИОСВ Стара Загора.

"Затова предстои да направим много сериозни проверки. Освен че кадрово ще се наложат смени, трябва да обновим изцяло апаратурата, така че тя да измерва и показва в реално време какво става там, за да няма възможност някой да прави фиктивен контрол", каза Борислав Сандов.

Сандов заяви, че в района на предприятието работи мобилна лаборатория за проверка на чистотата на въздуха, но тя е била така разположена - близо до стена, така да се каже "на завет", за да не отчита реалното състояние на въздуха.

ТЕЦ Брикел продължава да замърсява въздуха в Гълъбово

ТЕЦ Брикел продължава да замърсява въздуха в Гълъбово

Изпускането на непречистени газове и неорганизираните емисии от прах от цялата сграда се е превърнало в норма