"Брикел" ЕАД - дружеството, обединило под една шапка топлоелектроцентрала и Брикетна фабрика, се е превърнало в нарицателно за замърсяване на въздуха и околната среда. Централата трябваше да бъде изведена от експлоатация след 2011 г. Приватизацията ѝ обаче променя плановете, съобщават от Greanpeace Bulgaria.

Повече от 10 години по-късно, замърсяването в Гълъбово от ТЕЦ "Брикел" продължава дори с още по-голяма сила и то веднага след плановия ремонт на инсталацията през юни 2022 г.

Изпускането на непречистени газове и неорганизираните емисии от прах от цялата сграда се е превърнало в норма за зле поддържаната централа.

На фона на случващото се в Гълъбово през последните седмици група депутати зададоха въпрос за състоянието на ТЕЦ "Брикел" на министъра на околната среда и водите в оставка Борислав Сандов. В отговора си от 5 юли 2022 г. той посочва, че "Съгласно ежедневните справки, представяни в Регионалната инспекция по околна среда и води (РИОСВ) - Стара Загора от ТЕЦ "Брикел" ЕАД за натоварване на горивната инсталация, за периода от 14.06.2022г. до 04.07.2022г. непрекъснато се променят енергийните мощности на централата. Това е показателно за техническото състояние на енергийните котли, които дружеството експлоатира. Същите са морално остарели и амортизирани. Възникват чести аварии, често се налага погасяне/разпалване на енергийни котли (на мазут), което води до неорганизирано изпускане на емсиии на вредни вещества в атмосферния въздух".

От отговора на министъра стана ясно, че централата не спазва условието от комплексното си разрешително от миналата година. Това означава, че всички отпадни газове от работата на инсталацията трябва да се изпускат през комините ѝ.

Глобяват ТЕЦ "Брикел" заради обгазяване със серен диоксид

Глобяват ТЕЦ "Брикел" заради обгазяване със серен диоксид

Установено е нерегламентирано изпускане на неорганизирани емисии от централата

Сандов допълни, че "Именно за нерегламентирано, неорганизирано изпускане на емисии от началото на 2021 г. до момента на дружеството са съставени и връчени четири акта за административно нарушение и са издадени четири наказателни постановления". Към горните нарушения, министърът добавя още, че срещу централата е образувана процедура за налагане на санкция за превишение на средногодишната норма за допустими емисии по показател серен диоксид за периода от 17.08.2021 до 31.12.2021 г.

Тези констатации идват едва няколко месеца след решението на Европейския съд за замърсяването със серен диоксид, което потвърди, че хората не само в Гълъбово, а в целия югоизточен район на страната живеят в продължение на години в опасна за здравето им среда. Съдиите подчертават, че нормите за здраве трябва да се спазват без значение от източника на замърсяване. Проблемът трябва да се реши спешно - не само защото спасяването на старите централи на въглища се случва на опасно висока цена, а и защото България е в продължаващо нарушение и има опасност от санкции, които ще се плащат от българските граждани.

Жителите на Гълъбово и близкото село Обручище (общо над 8000 души), които са най-потърпевши от замърсяването, заслужават глътка чист въздух. През годините те непрекъснато се изправят пред невъзможния избор между прехрана и отопление или отстояване на правото на чист въздух и чиста околна среда.

ТЕЦ "Брикел" предоставя централно топлоснабдяване както на частни, така и на публични сгради в Гълъбово. Тази зависимост е огромното предизвикателство, пред което никоя власт не посмя да се изправи в продължение на десетилетие. Услугата по топлоснабдяване на лични жилища не е перфектна: в Гълъбово е публична тайна, че сметките се манипулират, но това не притеснява никого.

От друга страна, централата е един от големите работодатели в региона, макар местните да твърдят, че много малък брой от работниците в "Брикел" живеят в Гълъбово или Обручище. Повече са се изнесли към по-далечни населени места именно заради замърсяването от лошо поддържаната инсталация.

От Greenpeace Bulgaria са категорични, че е време нарушителите да поемат отговорност. Според тях Гълъбово е емблематичен пример за високата цена на дългогодишното бездействие на контролните институции и политическо малодушие в лицето на големи предизвикателства като енергийния преход.