Установени са превишения на нормите по показател серен диоксид в Гълъбово в събота и неделя, съобщават от МОСВ.

Това сочи анализ на данните, постъпващи в Националния координационен център (НКЦ) към МОСВ от националната система за мониторинг за качеството на атмосферния въздух.

Такъв е случаят с превишенията, констатирани на 11 и 17 април.

По тази причина на 24-25 април министърът на околната среда и водите Емил Димитров лично посети района на града, където установи нерегламентирано изпускане на неорганизирани емисии от прозорците на сградата на централата и от високия комин на ТЕЦ "Брикел". Констатираното замърсяване на атмосферния въздух министърът е документирал със снимков и видеоматериал.

ТЕЦ "Брикел" прави станция за измерване на въздуха в Гълъбово

ТЕЦ "Брикел" прави станция за измерване на въздуха в Гълъбово

Според директора действията на институциите ще доведат до големи загуби

По тази причина на 26 април екоминистърът разпореди допълнителна спешна проверка, извършена от експерти на РИОСВ - Стара Загора. Резултатите от нея потвърждават, че от централата се изпускат нерегламентирано емисии през покрива на котелен цех в нарушение на комплексното разрешително. Друго нарушение на условие в комплексното разрешително е констатираната работа на високия комин, който може да работи само при спиране и пускане на котлите и при аварийни ситуации, каквито към момента на проверката не са обявени от оператора.

За двете нарушения от РИОСВ - Стара Загора са съставени два акта на оператора. Съгласно разпоредбите на ЗООС санкцията може да бъде от 10 000 до 500 000 лв. 

Припомняме, проблемът с обгазяването на Гълъбово със серен диоксид е от години.

През септември 2019 г. бе издадена и принудителна административна мярка за спиране на шестте котли на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ "Брикел", заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса.

По-късно от ТЕЦ "Брикел" се ангажираха да изградят станция за измерване на въздуха в Гълъбово.

В Гълъбово пак обгазени със серен диоксид

В Гълъбово пак обгазени със серен диоксид

Източник са четирите ТЕЦ-а от "Марица Изток"