Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) - Стара Загора издаде принудителна административна мярка за спиране на котли №1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ "Брикел", съобщиха от МОСВ. 

Мярката е наложена заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса, в нарушение на издаденото Комплексно разрешително на дружеството.

При проверка на дружеството на 3 септември, е установено наличие на биомаса на транспортната лента, която подава гориво към работещ котел, както и съхранение на големи количества балирана слама с осигурен достъп до централата.

Брикел: Актът е част от предизборната кампания

Брикел: Актът е част от предизборната кампания

Докладвали са всеки месец за това, че използват биомаса

Наложената принудителна административна мярка на ТЕЦ "Брикел" е с оглед невъзможността на оператора да гарантира спазването на екологичното законодателство чрез осигуряване на необходимите условия за съответствие на експлоатацията на инсталацията с действащото Комплексно разрешително.

Срокът на забраната е до преустановяване на извършване на нарушението.

ТЕЦ-Перник за издадения акт: Ще търсим правата си в съда

ТЕЦ-Перник за издадения акт: Ще търсим правата си в съда

Дружеството не било виновно, че МОСВ не може да си решава проблемите

Припомняме, че по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ предприе незабавни проверки на място в "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД.

По-късно стана ясно, че ТЕЦ-Перник ще търси правата си в съда, след като с акт спряха два от генераторите му, тъй като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества.

От "Грийнпийс България" видяха показност в действията на ТЕЦ-Перник. 

По-рано днес и ТЕЦ "Бобов дол" обяви, че ще търси правата си в съда. 

Установен е внос на материали при горенето в четирите ТЕЦ-а

Установен е внос на материали при горенето в четирите ТЕЦ-а

Цацаров е разпоредил проверката да приключи до месец