Ръководството на ТЕЦ "Брикел" счита, че компанията е попаднала в предизборната кампания на определена политическа група, която иска да покаже, че "може да размаха пръст на друга политическа група, използвайки нас". Това се посочва в позиция на ТЕЦ "Брикел", разпратена и до медиите, след като от МОСВ съобщиха, че с акт за нарушение се спират котли №1, 2, 3, 4, 5 и 6 на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ-а.

"Смятаме, че е проява на лошо разбиране от политиците ни на това, какво представлява демокрацията, след като правят кампанията си по такъв начин", заявяват от ТЕЦ "Брикел".

Спират мощности на ТEЦ "Брикел"

Спират мощности на ТEЦ "Брикел"

Заради използване на биомаса

От компанията посочват, че никога не са пречили на контролните органи и за последните две години броят на проверките е трицифрено число. Последната проверка е била направена през август месец."Смятаме, че от гледна точка на спазване на екологичните изисквания сме едно от най-проверяваните предприятия в страната. Искаме дебело да подчертаем, че при всяко едно измерване на лаборатория не са констатирани превишения на допустимите стойности, включително и на последните две извършени през август месец", се посочва в позицията.

От ТЕЦ "Брикел" заявяват и че не отричат констатацията в акта, че изплозват биомаса като част от горивото. Също така не отричат, че са оползотворявали биомаса, но също така заявяват, че за това те са докладвали всеки месец, както на РИОСВ - Стара Загора, така и на МОСВ. "За такъв тип нарушение следва да бъдат предприети мерки от типа административна санкция/глоба и на дружеството да бъде направено предписание да се прекратят тези дейности. При неспазване от оператора , то тогава трябва да бъде наложена принудителна мярка, а "Брикел" не е получавал такъв тип предписание.

Установен е внос на материали при горенето в четирите ТЕЦ-а

Установен е внос на материали при горенето в четирите ТЕЦ-а

Цацаров е разпоредил проверката да приключи до месец

Припомняме, миналата седмица по разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ предприе незабавни проверки на място в "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД.

ТЕЦ-Перник бе спрян, след като с акт спряха два от генераторите му, тъй като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества. От ръководството заявиха, че ще обжалват административната мярка. Същото потвърдиха и от ТЕЦ "Бобов дол", който обяви, че ще търси правата си в съда.