Перник може да остане без топла вода и парно заради принудителната административна мярка, която Министерството на околната среда и водите наложи на "Топлофикация Перник" АД. Това става ясно от отворено писмо от ръководството на ТЕЦ-а.

В позицията се посочва, че предвид това обстоятелство дружеството не може да гарантира завършването на одобрената ремонтна програма в определените срокове нито сигурността на доставките на гориво за отоплителния сезон за неопределен период от време или доставките на битова гореща вода и топлинна енергия в учрежденията и в домовете на перничани.

От ТЕЦ-Перник са на мнение, че не е редно да се рискува сигурността на отоплението на Перник поради невъзможността на МОСВ да реши проблемите в района.

Перник остава без топла вода заради проблемите в ТЕЦ - а

Перник остава без топла вода заради проблемите в ТЕЦ - а

Не горим отпадъци, категоричен е директорът на "Топлофикация Перник"

По тази причина от дружеството съобщават, че ще потърсят правата си по съдебен ред.

Припомняме, след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ започна проверки на място в четири ТЕЦ-а - "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД. Очаква се инспекциите да приключат до месец.

Вчера стана ясно, че с акт спират два от генераторите на ТЕЦ-Перник, след като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества.

Само преди дни пък перничани излязоха на протест пред общината заради горенето на отпадъци в ТЕЦ "Република". От Министерството на околната среда и водите обясниха, че ТЕЦ "Република" към "Топлофикация Перник" няма разрешение да изгаря отпадъци. По данни на ведомството обаче от началото на годината до 1 септември няма и сериозно замърсяване на въздуха - фините прахови частици са били превишени с 20 броя, а нормата е 35 броя годишно. Не са били отчетени превишени норми на серен диоксид, азотен двуокис или въглероден оксид.

С акт спират два от генераторите на ТЕЦ-Перник

С акт спират два от генераторите на ТЕЦ-Перник

Заради установено използване на неразрешено гориво