Гражданите трябва да упражняват възможността си да са санкция за институциите, за да може да видим развитие на по-дългосрочни политики, които не поставят хората пред такъв невъзможен избор - да дишат чист въздух или да имат топла вода и отопление. Това заяви пред БНР Меглена Антонова от "Грийнпийс България" по повод спирането на два от генераторите на ТЕЦ-Перник заради непозволено горене на отпадъци.

Заради наложената мярка от топлофикационното дружество оставиха града без топла вода и заплашиха, че през зимата същото може да се случи и с парното.

Според Антонова подобни "резки и безперспективни решения са само показни". Тя изрази мнение, че действията показват, че липсва план за по-дългосрочна политика относно този вид производство в България.

Проблемът по нейни думи засягал не само Топлофикация-Перник, но и много други централи, където също текат проверки.

ТЕЦ-Перник възмутен от липсата на синхронизация между институциите

ТЕЦ-Перник възмутен от липсата на синхронизация между институциите

Хаотичните действия без конкретни мерки няма да разрешат проблема с въздуха според дружеството

Антонова посочи, че от "Грийнпийс" са засичали нарушения и очаква прокуратурата също да ги потвърди. Това обаче пораждало въпроса там също ли ще бъдат затворени производства, без да е направен някакъв план.

Според нея това не трябва да се прави внезапно, а поетапно и с мисъл за това какво се прави за алтернативите.

Антонова обясни, че изгарянето на отпадъци носи на централите повече печалба и намалява разходите им за въглеродни емисии, които те трябва да плащат, когато изгарят горива като въглища. По тази причина някои ТЕЦ-ове нарушавали комплексните си разрешителни и въпреки че им се налагали глоби, нарушенията се повтаряли.

ТЕЦ-Перник за издадения акт: Ще търсим правата си в съда

ТЕЦ-Перник за издадения акт: Ще търсим правата си в съда

Дружеството не било виновно, че МОСВ не може да си решава проблемите

Припомняме, след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ започна проверки на място в четири ТЕЦ-а - "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД. Очаква се инспекциите да приключат до месец.

По-късно стана ясно, че ТЕЦ-Перник ще търси правата си в съда, след като с акт спряха два от генераторите му, тъй като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества.

Перник остава без топла вода заради проблемите в ТЕЦ - а

Перник остава без топла вода заради проблемите в ТЕЦ - а

Не горим отпадъци, категоричен е директорът на "Топлофикация Перник"