Във всички случаи, в които е използвана биомаса, ТЕЦ-Перник е уведомявал Регионалната инспекция по околната среда и водите и вече е получил съответната глоба. Това става ясно от позиция на ръководството на топлофикационното дружество.

По тази причина от "Топлофикация Перник" не смятат за правомерно аргументирането на наложената административна мярка от страна на МОСВ с използване на биомаса като гориво за минал период.

Те посочват, че при извършената преди дни проверка не са били установени нарушения и подаване на биомаса или друг вид гориво освен въглища.

Запознавайки се със заключенията от въпросната проверка, останахме в недоумение поради каква причина ни бе връчена заповед за спиране на централата, посочват в позицията си.

ТЕЦ-Перник за издадения акт: Ще търсим правата си в съда

ТЕЦ-Перник за издадения акт: Ще търсим правата си в съда

Дружеството не било виновно, че МОСВ не може да си решава проблемите

Според ТЕЦ-Перник причината се корени в невъзможността на институциите да се справят с проблемите с въздуха в Перник.

Ръководството на централата настоява за конкретика относно въпросното замърсяване, както и да се разбере откъде идва проблемът и той да бъде решен.

Те искат отговор защо в място, където има и други производствени предприятия, не е било направено замерване на целия район.

Единственото, което се сетиха да направят, е да прекратят дейността на едно от предприятията за да могат да покажат, че имат право да затворят определен оператор, но без адекватни мотиви за това, посочват от "Топлофикация Перник".

Те съобщават, че въпреки че от екоминистерството са им изпратили писмо, в което посочват, че може да се използва парогенератор №3, след това се е оказало, че това всъщност е в разрез с издаденото комплексно разрешително от Изпълнителната агенция по околна среда.

Перник остава без топла вода заради проблемите в ТЕЦ - а

Перник остава без топла вода заради проблемите в ТЕЦ - а

Не горим отпадъци, категоричен е директорът на "Топлофикация Перник"

Съгласно действащото комплексно разрешително, което е потвърдено официално от страна на РИОСВ - Перник, имаме право да експлоатираме парогенератор №3 единствено в случаите, когато е налице авария на някоя от другите ни мощности - парогенератор №4 и парогенератор №5, обясняват от ТЕЦ-а.

Поради тази причина те са обезпокоени от липсата на синхронизация между становищата на ИАОС, МОСВ и КЕВР, тъй като са входирали в КЕВР ремонтната програма на парогенератор №3, която официално ще завърши през октомври. В момента МОСВ ни казват, че можем да запалим нещо, което ние няма как да направим, поясняват от ръководството на дружеството.

В заключение от ТЕЦ-Перник призовават институциите да насочат усилията си към изясняване на проблема с качеството на въздуха в Перник. за разрешаване на проблема водят само до хаос и са в ущърб на гражданите, категорични са те.

Припомняме, след разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ започна проверки на място в четири ТЕЦ-а - "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ " Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД. Очаква се инспекциите да приключат до месец.

С акт спират два от генераторите на ТЕЦ-Перник

С акт спират два от генераторите на ТЕЦ-Перник

Заради установено използване на неразрешено гориво

Вчера стана ясно, че ТЕЦ-Перник ще търси правата си в съда, след като с акт спряха два от генераторите му, тъй като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества.

Само преди дни пък перничани излязоха на протест пред общината заради горенето на отпадъци в ТЕЦ "Република". От Министерството на околната среда и водите обясниха, че ТЕЦ "Република" към "Топлофикация Перник" няма разрешение да изгаря отпадъци. По данни на ведомството обаче от началото на годината до 1 септември няма и сериозно замърсяване на въздуха - фините прахови частици са били превишени с 20 броя, а нормата е 35 броя годишно. Не са били отчетени превишени норми на серен диоксид, азотен двуокис или въглероден оксид.