"ТЕЦ "Брикел" ще закупим специална апаратура, която да измерва атмосферния въздух с цел всички да следят състоянието му. Станцията ще бъде монтирана в центъра на Община Гълъбово." Това заяви директорът на ТЕЦ "Брикел" Янилин Павлов.

Той посочи, че с разрешение на компетентните институции в периода между 28 юли и 21 август тази година ТЕЦ "Брикел" експериментално е изгорил 17 000 тона RDF (неопасни битови отпадъци) и почти двойно количество слама, примесени с въглища.

"Експериментът в "Брикел" е извършен с цел търсене на алтернативно на въглищата гориво", поясни Павлов.

Спират мощности на ТEЦ "Брикел"

Спират мощности на ТEЦ "Брикел"

Заради използване на биомаса

По думите му до 25 септември ще бъдат изпълнени всички предписания на РИОСВ Стара Загора, като ще бъдат премахнати от площадките сламата и битовите отпадъци.

Павлов подчерта, че дружеството стриктно спазва изискванията на институциите.

"Считаме, че сме намесени в предстоящата кампания за местни избори и политическите партии си мерят на наш гръб силите. Наложена ни е най-крайната мярка наказание от РИОСВ Стара Загора, а за такъв тип нарушение, което те казва, че са установили, следва да бъдат предприети мерки от типа административна глоба и на дружеството да бъде направено предписание да се прекратят тези дейности.", обясни Павлов.

ТЕЦ "Брикел" има срок да отстрани горивата от площадката си до 25 септември

ТЕЦ "Брикел" има срок да отстрани горивата от площадката си до 25 септември

В община Гълъбово се състоя среща с ръководството на ТЕЦ - а

Той е на мнение, че действията на институциите ще доведат до големи загуби за предприятието.

"ТЕЦ "Брикел" е заставена да спре своята дейност, което означава, че ще бъде спряно топлоподаването към абонатите на община Гълъбово", допълни още директорът.

Припомняме, че бе издадена и принудителна административна мярка за спиране на шестте котли на горивната инсталация за производство на топлинна енергия на ТЕЦ "Брикел", заради установено използване на неразрешен вид гориво - биомаса.

По разпореждане на главния прокурор Сотир Цацаров МОСВ предприе незабавни проверки на място в "Топлофикация - Перник" АД, ТЕЦ "Бобов дол" ЕАД, "Топлофикация - Сливен" ЕАД и ТЕЦ "Брикел" ЕАД.

По-късно стана ясно, че ТЕЦ-Перник ще търси правата си в съда, след като с акт спряха два от генераторите му, тъй като беше установен внос на материали при горенето в четирите топлофикационни дружества.

От "Грийнпийс България" видяха показност в действията на ТЕЦ-Перник.

По-рано днес и ТЕЦ "Бобов дол" обяви, че ще търси правата си в съда.

Брикел: Актът е част от предизборната кампания

Брикел: Актът е част от предизборната кампания

Докладвали са всеки месец за това, че използват биомаса