Днес Столичният общински съвет гласува да бъдат похарчени допълнително 9 милиона лева за пътната инфраструктура на София.

Според съветниците от „Алианс за София" кметът и мнозинството в общината повтарят схемата на тройната коалиция, която реши да похарчи 1.2 млн. от бюджетния излишък без да има технологично време за провеждане на конкурси за обществени поръчки. От опозицията смятат, че парите всъщност вече са похарчени и мнозинството в СОС узаконява разходите постфактум.

Мнозинството в СОС гласува и близо 5 милиона лева да бъдат дадени за снегопочистване на концесионерите по чистотата, тъй като според доклад на кмета Бойко Борисов предстоят обилни снеговалежи през декември и януари.

Общинският съветник от ДСБ Вили Лилков предостави на кмета дългосрочна прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология към БАН, според която валежите ще бъдат около нормалните като очакваните средни температури са над нулата.

„Концесионерите ни пързалят и искат да плащаме по стотинка за всяка снежинка, а снежинките са много", коментира Вили Лилков, като остави на разположение на кметския екип прогнозата на БАН в писмен вид.

Въпреки това мнозинството гласува предложената от Борисов допълнителна сума за почистване.

От „Алианс за София" запитаха как така мнозинството твърди едновременно, че ще прави пътищата на София през декември и че по същото време ще има обилни снеговалежи, след като, ако второто е вярно, няма да може да се работи по пътната инфраструктура.

Ако ще ни затрупва сняг защо преди това гласувахте допълнителните 9 милиона за пътната инфраструктура, запитаха от дясната опозиция.

Общата сума, с която беше актуализиран бюджетът на общината на днешното заседание на СОС е над 30 млн лв.

От тях 1 млн. лв. ще отидат за общинските болници, 600 хил. лв. за детските градини, 1 млн. за делегираните дейности в образованието, 450 хил. за издръжка и ремонт на социалните домове.

Беше взето решение да се закупи машина за сепариране на отпадъци.

Мнозинството отклони искането на опозицията като първа точка от дневния ред да залегне обсъждане на проблема с боклука и отварянето на Суходол.

Кметът Бойко Борисов заяви, че проблемът е решен и е излишно да се обсъжда на всяко заседание. По думите му е по-добре точка първа да е културният афиш на София.