След среща с премиера Бойко Борисов гръцките фермери са се съгласили да вдигнат блокадата на ГКПП Кулата- Промахон, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Първите автомобили вече са преминали през границата, потвърдиха от Гранична полиция. Все още не се знае дали блокадата е премахната окончателно. 

Около час след отварянето на КГПП-Кулата от българска страна са пропуснати към Гърция всички чакащи автомобили. Постепенно преминават и струпаните колони откъм гръцката страна посока България.

ГКПП-Илинден ще бъде отворен без ограничение за всички автомобили до 20 часа. От 20 часа тази вечер до 6 часа утре ще бъдат пропускани само леки коли, след 6 часа ще преминават отново всички автомобили.

ГКПП - Златоград работи нормално.

От Гранична полиция съобщиха, че около 18 часа е отворен за преминаване на леки и товарни автомобили ГКПП-Капитан Петко войвода - Орменион.

По покана на стачния комитет министър-председателят се срещна с протестиращите. Те са го уверили, че стачката не е насочена към българската държава и интересите на нашите фирми.

Гръцките представители са заявили, че ще започнат да пропускат коли в знак на уважение към българския премиер, който дойде да разговаря с тях, както и на приятелски чувства към България.

Земеделци са информирали министър-председателя за исканията си и са се извинили за проблемите, които са създали със стачните си действия.

Срещата се е състояла по настояване на фермерите и със знанието на гръцкия премиер Георгиос Папандреу, с когото Борисов е провел телефонен разговор по-рано днес, съобщиха от МС.

Приех тази среща със съгласие на Вашия министър-председател, но тя в никакъв случай не е насочена срещу политиката на гръцкото правителство. Тук съм, заради нечовешките условия, на които подлагате хората от другата страна на пункта и заради загубите, които ежедневно търпи страната ни от блокадата.
Предлагам Ви да прекратите стачката си, защото това започва да създава настроения в България срещу Вас
, е заявил министър-председателят на присъстващите.

Той е поел ангажимент пред гръцките земеделци, че заедно с колегата си Георгиос Папандреу, ще съдействат за разрешаване на проблемите им чрез контактите си в Брюксел.

За доброто на двата народа отваряме границите", са обявили стачкуващите след кратко съвещание.

Припомняме, Европейската комисия вчера поиска от гръцките власти да осигурят свободно движение на стоки през българо-гръцката граница.

В Брюксел следят проблема, но не може да вземат отношение по искове на българското правителство за евентуални компенсации заради затварянето на границата, се казва в становище на ЕК.

България стартира и процедурата в съда в Люксембург заради гръцката блокада.

Заради престоя на границата на товарните камиони съществува опасност от изтичане на срока на годност на някои хранителни продукти, превозвани от блокирани на Кулата тирове.

Според изчисленията на министерството на транспорта дневните загуби за превозвачите, земеделци и заетите в туризма възлизат на три милиона евро.

Към българското недоволство от блокадата на българо-гръцката граница се присъедини и Румъния.
Заедно с министър Мирослав Найденов румънският министър на земеделието е подписал писмото, с което България и Румъния сезират ЕК за създалата се ситуация.