БСП ще поиска от прокуратурата временното отстраняване на кмета на Асеновград Христо Грудев.

Това според общинските съветници от партията се налага, за да не пречи на разследването на поръчките за ремонт на сградата на общината на обща стойност 171 400 лева.

Според общинския съветник от левицата Божидар Малинов не е редно работата по един обект, какъвто е общинската сграда, да бъде разделена на седем поръчки.

Това е направено обаче, за да се избегне конкурсното начало, според закона задължително за поръчки над 45 000 лева.

Една десета от бюджета на Асеновград за строителство - 460 000 лева, се усвоява от фирми на активисти на ГЕРБ - отстранения зам.-кмет Георги Георгиев, кандидатът за градски председател Кристина Танчева и общинският съветник Петър Желязков, оповести Малинов.

Директно малки обществени поръчки в Асеновград се възлагат и на фирми на съветници от ДПС и НДСВ, допълни той. Това са фирма „Родео 6" на Рафет Ахмедов от ДПС и „Уста Чохата" на Иван Чохаджиев от НДСВ.

Асеновград се обслужва от „мандатни" фирми, като близо половината от тях за извън територията на общината, което не помага на местния бизнес. Това също е също възражение на общинските съветници от БСП.

От своя страна кметът на Асеновград Христо Грудев посочи, че оказва пълно съдействие на прокуратурата и е предал всички поискани документи.

По повод намерението на БСП да поиска отстраняването му от поста, Христо Грудев обясни, че основната работа е била по изграждането на информационен център на първия етаж, а останалото са били текущи ремонти след смяната на зам.-кмета Георги Георгиев и на някои висши чиновници.

"По лично мое настояване прагът за директно възлагане на малките поръчки в строителството е свален от 45 на 5 000 лева, като изпълнителят и комисията по контрол подписват декларация за липса на конфликт на интереси", допълни кметът.

Той бе категоричен, че при установяване на виновни, те ще понесат съответното наказание.