Всички постройки на "Витоша" са с издадена документация. Това заяви председателят на Асоциацията на заведенията Ричард Алибегов пред Bulgaria ON AIR.

Изказването му е по повод публикация на "Спаси София", в която гражданската организация сигнализира за незаконен строеж на лятна градина на бул. "Витоша".

Той обясни, че въпросното заведение е одобрено от главния архитект.

От своя страна общинският съветник Борис Бонев изрази съмнение за разрешителните, с които са допуснати тези заведения.

"Получавахме сигнали от граждани за огромните изкопи, това е в участък от улицата, който все още e в гаранция. Има излян бетон. Поисках проверка, все още не са ми известни резултатите. Мой сътрудник е поискал документацията на всички заведения на булеварда", посочи той.

Общинският съветник призова хората да отидат на място и да преценят дали това е преместваем обект.

Алибегов отрече, че строежите не се проверяват от институциите. Той обясни, че има две спорни постройки, които са в съда, а всички останали обекти са били проверявани многократно от институциите.

Ние не сме самонастанили се, категоричен бе той.

Бонев отговори, че в качените документи пише, че става въпрос за разрешение за поставяне на слънцезащитна тента.

"Витоша" е най-яркият пример за това какво става, когато имаме слаби институции и много напорист бизнес, подчерта той и даде пример с пейки, които попадат в заведения, и дървета, на които са закачени телевизори. Той поясни, че не трябва да се премахват заведенията по "Витоша", а да бъдат приведени в ред и да имат унифицирана визия.

От своя страна Алибегов добави, че преди година е било входирано предложение в Столичната община да се плаща на квадратен метър двоен наем на заведения, които имат подобни слънцезащитни тенти.

"Спаси София" скочи срещу незаконен строеж на бул. "Витоша"

"Спаси София" скочи срещу незаконен строеж на бул. "Витоша"

Заведенията нелегално превземали публичните пространства