В Бургас няма да въвеждат допълнителни противоепидемични мерки въпреки ръста на заразените с коронавирус, съобщава bTV.

Това реши на днешното си онлайн заседание Областният кризисен щаб.

За последните две седмици в областта са регистрирани 236 заразени на 100 000 население. Броят на хоспитализираните расте спрямо януари, като границите, в които се движи е 125-150 души.

Заетите болнични легла са и основен ориентир на здравните експерти за ситуацията в Бургаско. Към момента приети в болница са 177 души. В сравнение с октомври и ноември 2020 г. обаче, когато се наблюдаваше пик на хоспитализирани, сега пациентите са с по-леки симптоми и заболяването протича по-леко.

Нисък е броят на болните на интензивно лечение, в реанимация са трима души.

Бургас затяга мерките срещу коронавируса

Бургас затяга мерките срещу коронавируса

Разкриват се 5 пункта за безплатно тестване с антигенни тестове

Здравните специалисти твърдят, че въпреки ръста на новозаразени лечебните заведения разполагат със свободни легла. В момента в областта са разкрити 260 легла за пациенти с коронавирус, като свободни са 87.

От Спешната помощ в града също посочват, че натовареността им е по-малка в сравнение с последните месеци на 2020 г.

Бургаска област е на четвърто място по брой ваксинирани- 4317. Първата фаза на ваксинация - на медицински лица, е приключила. В момента приключва и втора фаза - на педагогическия и непедагогически персонал, остават 180 учители, заявили желание за ваксинация. Ваксинирани са също заявилите желание представители на висши учебни заведения, както и половината възрастни хора в старчески домове. Налични са и първите дози на ваксина за участниците в изборния процес.

Разкриват още 160 легла за пациенти с коронавирус в Бургас

Разкриват още 160 легла за пациенти с коронавирус в Бургас

Най-сериозен е недостигът на интензивни легла

В областта са разкрити 21 имунизационни кабинета, в които могат да се ваксинират между 90 и 100 души на ден. В момента се извършва записване за трета фаза.

Продължават засилените проверки за спазване на противоепидемичните мерки. Броят им от началото на настоящия месец е 348. Проверени са търговски обекти, обществен транспорт, хотелски комплекси. Проверки се извършват и на карантинираните лица. Не са установени нарушения.