В Бургас все още няма окончателно решение за създаване на COVID болница, съобщава bTV.

От Областния щаб са изпратили становище до здравното министерство, че в областта не може да се обособи една болница само за пациенти с коронавирус, която да осигури нужния брой легла. Те обаче предлагат "чисти" от COVID-19 да станат три болници.

В момента по въпроса се водят преговори с три частни болници.

Говорителят на Областния щаб за борба с COVID-19 доц. д-р Цветан Велинов бе категоричен, че не може най-голямата многопрофилна болница в Бургаско да бъде превърната в изцяло COVID болница, защото по този начин се поставя на изпитание цялата област при спешна ситуация.

Здравният министър нямал право да командирова медици, нито да създава COVID болници

Здравният министър нямал право да командирова медици, нито да създава COVID болници

Лечебните заведения са търговски дружества, напомня Мария Петрова

По негови думи над 260 пациенти с коронавирус се лекуват в УМБАЛ-Бургас, защото там условията за това са най-добри. Велинов обясни, че при дифузно разпространение е невъзможно да се запази една болница чиста, защото вирусът има дълъг инкубационен период.

Когато приемем един пациент с основно заболяване, той може да развие COVID-19 на третия ден и болницата вече не чиста, посочи той и допълни, че понеже половината от УМБАЛ-Бургас е заета от болни с коронавирус, идеята е да се отворят чисти болници, които да поемат останалата патология. В случая това са специализираните болници - за кардиологичните и очните заболявания. В тях по негови думи възможността да се лекуват чисто COVID пациенти е почти нулева.

В областните градове - по една болница за COVID и поне още една за пациенти без COVID

В областните градове - по една болница за COVID и поне още една за пациенти без COVID

Областните управители до края на седмицата трябва да дадат отговор