Децата на бургазлии, които не са си платили данъците, ще останат без място в детските градини, съобщиха от общината.

Веселина Таралова от дирекция образование към общината уточни за news.bg, че проверката е показала, че неизрядните платци, които са подали молби децата им да бъдат приети в градини, са една четвърт.

Документите на тези, които не са платили данъците, ще бъдат приемани заедно с всички останали.

След това обаче ще бъде извършена проверка и децата на тези родители, които не са си платили данъците до 1 септември ще отпаднат от градината и техните места ще бъдат заети от малчугани, чийто семейства са погасили задълженията си.

В момента свободните места за детски градини в града са 1250, уточни Таралова. Тя беше категорична, че проблем с приема, какъвто има в София и Варна, в Бургас не е налице.  Дори да не достигат места, бройката им ще е много малка, посочи още Таралова.

Тя добави, че общината има готовност в такъв случай да открие още места, като преструктурира помещения в градините, които не се използват за отглеждане на деца.

Срокът за приемане на необходимите документи е 15 май, а  две седмици по-късно окончателните резултати ще бъдат оповестени на официалния сайт на общината - www.burgas.bg. На сайта има формуляр, който родителите могат да ползват. 

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че в София се обсъжда вариантът на длъжниците на "Топлофикация - София" да бъде отказвано място за децата им в детски градини.