Бургаската плажна ивица предизвика серия от скандали през изминалата седмица.

Въпреки че официално плажният сезон трябваше да бъде открит на 16 юни, в момента по ивицата има само табели, предупреждаващи, че зоната е неохраняема. Навсякъде по нея има непочистени отпадъци и боклуци

От концесионера „Оn Time" твърдят, че нямат задължението да почистват плажа, докато постоянната плътност на плажуващите не достигне 30 %.

Това обаче навлече гнева на бургаската областна управа и община Бургас. Днес дoри зам. областният управител Георги Николчев се закани, че концесионерът може да бъде глобен. Санкцията в такива случаи достига 30 000 лв.

„On time" е бивша фирма на общинския съветник Ваклин Стойновси. Въпреки че официално и на документ той е прехвърлил бизнеса, публична тайна е, че продължава да контролира бившите си фирмите.

Сегашният управител на „Оn Time" Георги Велков твърди, че плажът ще бъде открит на 27 юни.

Дотогава ивицата ще бъде напълно почистена, спасителните постове оборудвани и окомплектовани със съответния щаб от спасители.

В пясъка ще бъдат впръскани и препарати против паразити.

През това лято по ивицата ще има и пунктове с интернет, което се прилага за първи път по черноморското крайбрежие.

Ще бъде изграден и специален акваатракцион, който ще е изненада за гостите на плажа.

Така или иначе обаче в последните десетина дни средната температура в Бургас е 30 градуса, плажът е пълен с летовници, но охрана няма.

Няма и никаква гаранция, че до 27 юни, когато се очакват спасителите, няма да стане и някой трагичен инцидент.