Силните североизточни ветрове и бурните вълни, активирали се в предишните дни, отнесоха част от пясъчната ивица на Южния плаж в Несебър. За това сигнализира концесионерът й Кирил Спасов.

На места водата е стигнала почти до обектите на крайбрежната алея, в друга част от ивицата е отнесен половината плаж.

По думите на концесионера ситуацията е критична, тъй като пясъкът буквално е "засмукан" от морето".

Той обяснява, че през зимния сезон са взети всички необходими мерки за защита. 

Според концесионера достигайки навътре в сушата, тези явления могат да причинят заливания, силна ерозия на пясъчните плажове, да създават сериозни проблеми не само на морския бизнес, но и на крайбрежната инфраструктура.

Спасов припомня, че през февруари 2018 година положението на ивицата е било още по-драматично. Тогава Южният плаж е бил тотално потопен под водата. Вълните дори заляли приземните етажи на хотелите на първа линия.

Поели сме ангажимент целогодишно да се грижим за плажа, опитваме се да задържим площта, която стопанисваме, но не винаги можем да се преборим с агресивното море, което оказва разрушително действие върху ивицата, посочва концесионерът.

Той е на мнение, че брегоукрепителните диги оказват положителна роля за спиране на разрушителните процеси и запазване целостта на ивицата. Спасов допълва още, че компанията предприема всички необходими мерки за запазване на пясъчната ивица, съгласно задълженията по концесионния договор.