Скандалният навес в столичният квартал „Бояна", станал известен като „барбекюто на Доган", си стои и след края на срока, в който собственикът му може да го премахне по сам. Припомняме, петчленен състав на Върховния административен съд потвърди заповедта за премахване на обекта преди месец.

От ДНСК коментираха, че от този момент нататък са в правото си да премахнат навеса, оградата и санитарния възел и ще го направят, но това няма да стане веднага. От строителния контрол изразиха мнението, че ще мине поне месец, преди да се намесят.

Причината за това е, че ДНСК не разполага с необходимата техника за премахване на незаконни обекти и трябва да се направи обществена поръчка и с конкурс да бъде избрана фирма, която да събори барбекюто. Разходите й ще бъдат покрити от лицето, чиято собственост е незаконният строеж.

Възможно е вече избраната фирма да се откаже, което връща цялата процедура на стартова позиция, обясниха от дирекцията.

Използващият имота на ул. "Беловодски път" Ахмед Доган все още може сам да премахне навеса, но вече това ще е съпроводено с плащането на определена глоба, чийто размер не беше оповестен от ДНСК.

Решението за събарянето на обекта беше взето през юни 2010. За събарянето се обяви и Бойко Борисов веднага, веднага щом стана премиер.