Частният хоспис в Лесопарк "Липник" край Русе, в който се помещава и старчески дом, работи без лиценз и в лоши хигиенни условия.

Това установиха кметът на Русе Пенчо Милков, министъра на труда и социалната политика Лазар Лазаров, Агенцията за социално подпомагане и Агенцията за качество на социалните услуги.

Държавните институции са сезирани от Милков, след като възрастен мъж изчезна от дома в началото на месец март. 84-годишният Георги Неделчев все още се издирва от органите на МВР, като се предполага, че той страда от деменция.

При посещение в частния хоспис кметът на Русе установил лоши хигиена и санитарно-битови условия, недостатъчно персонал, който да обгрижва настанените и да им оказва адекватна медицинска помощ, както и липса на изискуемата документация за тях.

В отговор до община Русе Агенцията за качество на социалните услуги посочва, че през декември 2022 г. в хосписа са констатирани нарушения, заради което са издадени актове на собствениците. През февруари 2023 г. Агенцията отказва да удължи лиценза на дома, но към днешна дата той продължава да работи и в същото време събират такси от семействата на настанените.

На 8 март служители на Агенцията за социално подпомагане са обсъдили с потребителите на хосписа възможностите да ползват държавни социални услуги.

От община Русе настояват да се предприемат незабавни действия за преустановяване на услугата, а на възрастните хора да бъде дадена възможност за живот при по-добри и здравословни условия.